ahk_kri_kvart_2
AHK-spelarna firar efter dagens osannolika kvartsfinalvinst. Foto: Tommy Holl

Osannolikt drama när AHK vann

Ett drama man nästan aldrig får uppleva och så händer det här i nya Estrad Alingsås. I den första matchen. AHK vinner andra kvartsfinalen mot Kristianstad efter två förlängningar och straffar.

– Kristianstad var kanske lite bättre än oss idag, men vi visar en fantastiskt moral och vinner till slut, säger en mycket nöjd Mikael Franzén.

Efter förlusten i söndags var det ett heltaggat AHK som sprang in för match i Estrad Alingsås. Den första historiska och inramningen var lika magisk som blå. 2 800 fans lät som det dubbla.

Att Aggefors vaknat på rätt sida syntes på en gång. Flera fina räddningar kunde bokföras på pluskontot. Ett på gränsen till övertänt försvar kompletterade Agges räddningar väl.

Båda lagen inledde distinkt men mest AHK. IFK Kristianstad stod för många avslut första 10.  Efter 14 min går luften tillfälligt ur den danske jätten Lars Möller Madsen och han faller tungt i golvet men kommer tillbaka mycket starkt i slutet av första halvlek. Strax efter Madsens fall skadade sig Erik Nilsson olyckligt och han fick linka av banan med fotleden hårt bandagerad. Skulle han mäkta med att komma tillbaka? Nu väntade ett tungt försvararbete för Glenn Andersson och Max Darj.

Ett av första halvans snyggaste avslut stod Daniel Tellander för när han i en kontring hårt trängd passade tvärs över till en helt fri Marcus Enström som nätade säkert.

När AHK ryckt till imponerande och smått overkliga 12–5 vaknade IFK Kristianstad till liv stödda av en timeout och hux flux stod laget för fem raka mål. Försvaret i AHK kom då ingen vart med skåningarnas tunga skytte. Agge tänder laget med några räddningar efter knappa 20.

I en för hemmalaget befriande kontring sätter Daniel Tellander 13–10 och även 14–11 hårt trängd.  I sista skälvande tiondels sekunden av första halvlek tryckte Lars Möller Madsen in reduceringen till 15–12 som blev paussiffror. Kristianstad som är vana att spela för storpublik lät sig inte förskräckas av ny hall och euforisk publik utan såg mycket stabila ut efter tappet till 5–12.

Publiken stortrivdes i Estrad Alingsås och det var ett makalöst tryck under hela matchen. Även IFK–klacken bjöd gott motstånd. Fortsätter Alingsåspubliken så här så har AHK en extra spelare på banan.

AHK inleder andra halvan väldigt svagt. Ett(!) mål första 15 min innebär 1–6 och därmed 16–18. Kontringarna som brukar vara så framgångsrika för AHK uteblir. Bra hemspring av skåningarna.

Som mest leder bortalaget med hela 20–16 i andra halvan.  Och Stegefelt missar sin första straff. Då såg det tufft ut. Lucau dominerade sitt mål och avstyr allt. IFK–klacken glädjerusar och deras lag kontrollerade tillställningen nu.

Blytungt Kristianstadförsvar och varje mål av AHK kräver så mycket mod och kraft. Men när Johan Fagerlund trycker in kvitteringen till 23–23 med knappa halvminuten kvar, ja då lyfter taket. Ordinarie matchtid avslutas med ett frikast där Lars Möller Madsen möter hela Alingsås. Och det går ju bara inte.

IFK nollar AHK i första förlängningshalvan och går till ledning med 25–23. Sidbyte och då  tänder AHK och särskilt Alexander Borgstedt och Markus Stegefelt.  De båda är nära att avgöra allt på egen hand men IFK Kristianstad trycker in 27–27 med stöd av en extra utespelare.

Ett tungt ansvar vilade hela matchen på bortalagets Lars Möller Madsen som hittade tillbaka till en del av sitt gamla jag i söndags. Han sköt friskt och framgångsrikt även denna kväll och fick ihop nio kassar trots att Aggefors nöp flera skott. Inkluderat danskens sista straff.

– Vem är det som regisserat, vem har bestämt det här? Vilken svängig match. Har aldrig varit med om något liknande. Bra första halvlek, ja och sedan bra sista tre skotten, säger en tagen Mikael Aggefors

Efter två förlängningar var det fortfarande lika, 32–32. Detta trots att Kristianstad kopplat greppet på 32–29 men som genom ett påskmirakel lyckades AHK kvittera efter raka mål av Stegefelt, Enström och Konradsson. Straffar! Vilket sanslöst drama. Men Agge stod beredd och släppte ingen boll förbi sig. Publiken helt galen.

– Jag känner otrolig lycka! Det här drömmer man om och publiken sen. Absolut Nolhaga gånger tre och jag kände mig säker i straffläggningen, säger Markus Stegefelt.

Kommentatorer på pressläktaren som talar om ett historiskt ögonblick och spelare som bara lyckas krama ur det där allra sista unset av kraft och avgör med tre raka straffmål. Alla lika kyliga och bombsäkra. En klart godkänd förstamatch av AHK i nya Estrad Alingsås. Milt uttryckt.

Nu väntar ny bortamatch i nordöstra Skåne för ett AHK som måste knipa en av de två återstående där. För säkerhets skull rekommenderas att de tar chansen redan på Påskdagen. Att vinna en femte avgörande senare i den då säkert lika stekheta som fullsatta Kristianstad Arena, det kan bli alltför spännande för vem som helst.

– Jag var helt uppjagad och vi visar fantastisk moral idag. Kristianstad får några lätta mål men till slut får vi marginalerna med oss. Nu har vunnit en match i slutspelet och det är gött för hela laget. Fantastisk hall och inramning! Har aldrig upplevt något i liknande i Sverige, avslutar Alingsås tränare Mikael Franzén.Alingsås HK – IFK Kristianstad 35–32 (15–12, 23–23, 27–27, 32–32) e fl & straffar

AHK: Johan Fagerlund 6 (1), Alexander Borgstedt 5, Markus Stegefelt 5 (5), Daniel Tellander 4, Johan Nilsson 4, Jesper Konradsson 3, Pontus Johansson 3 (1), Marcus Enström 2, Max Darj 2, Glenn Andersson.

IFK: Markus Olsson 9, Lars Möller Madsen 9, Anton Lindskog 4, Johannes Larsson 4 (1), Darko Martinovic 2, Johan Koch 2, Olafur Gudmundsson, Charlie Sjöstrand.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 25/56=45% + 3/4 7m.

* IFK Herdeiro Lucau 20/48=42% + 0/5 7m, Henrik Nordlander 0/2 7m.

Straffar:

* AHK: 7/8.

* IFK: 1/4.

Utvisningar:

* AHK: 3x2 min.

* IFK: 2x2 min.

Domare: Emil Blanck & Andreas Isén.

Publik: 2 744 (fullsatt)
Skrivet av Peter Behrman   
2013-03-28 22:56