Snöplig förlust i första kvarten

Alingsås HK såg ut att gå mot seger i den första kvartsfinalen mot IFK Kristianstad. Men trots ledning med 23–21 föll man i slutsekunderna. Hemmalaget vann med 24–23 (14–11).

– Det är surt, men de var bättre på slutet, säger unge Markus Stegefelt som var AHK:s bäste målskytt med sju mål.

Liksom förra året ställdes Alingsås HK mot IFK Kristianstad i kvartsfinalen. Skillnaden i år är att det var Kristianstad som vann det sista grundseriemötet lagen emellan, slutade på övre halvan i tabellen och fick inleda på hemmaplan. 

Publikstödet hjälpte dock inte IFK till en början utan det var AHK som var det klart bättre laget den första kvarten. Efter elva minuter hade Mikael Aggefors bara släppt in ett mål och dessutom svarat för två målgivande passningar fram till Daniel Tellander på vänsterkanten. AHK hade som väntat mer fart medan IFK litar mycket till sitt skytte. Hemmamålvakten Herdeiro Lucau hade svårt att få tag på bollarna första kvarten, men spelade sedan upp sig och såg till att det AHK inte rann ifrån mer. Ställningen i paus var 14–11 i AHK-favör.

– Det var en bra första halvlek, men vi är inte nöjda. Vi har en del saker att rätta till inför andra, sa AHK-tränaren Mikael Franzén till SVT i pausen. 

Kristianstad bytte målvakt till den andra halvleken då unge Henrik Nordlander kom in i stället för Lucau. AHK fick det svårare att göra mål och framåt började också den danske bombaren Lars Möller Madsen att leverera för IFK samtidigt som Darko Martinovic till höger om dansken låg bakom flera mål. Underläget åts upp och vid när man gjorde sitt 18:e mål var AHK:s ledning kvitterad. 

AHK lyckades ändå koppla ett nytt grepp och ledde med 23–21 när grygt fyra minuter återstod av matchen, men lyckades inte göra det 24:e målet som skulle punktera matchen. En onödig utvisning på Glenn Andersson gjorde att AHK fick avsluta matchen med en man mindre och unge Johannes Larsson kunde göra matchens sista tre mål, varav kvitteringen kom på straff via ribban. Segermålet från hans ordinarie högersexposition kom med åtta skulder kvar att spela. 

AHK:s främste målskytt i matchen var 18-årige Eskilstunasonen Markus Stegefelt som fortsatte att visa kyla från strafflinjen. Fem mål på straff och två från spelet gjorde att han tillsammans med Möller Madsen blev matchens bäste målskytt med sju mål. "Stegen" har fått förtroendet vid 18 straffkast under säsongen – och de har resulterat i 18 mål (17 direkt i mål och ett på egen ribbretur). 

– Vi spelade i Kristianstad och då får man lite emot sig. Jag tycker att vi kan vara nöjda med insatsen, vi krigar i 60 minuter. Nu är det match på torsdag och vi hoppas på det bästa då. Vi känner att vi har mycket att hämta, säger han till SVT efter matchen. 

Tränaren Mikael Franzén efter matchen: 

– Det är väldigt små marginaler och det är ingen europacupmodell utan vinnaren tar allt, så är det tyvärr. Vi gör en väldigt bra match med tappar och det är surt. Men vi är i bra form och vet att vi kan vinna här, så vi får ta nya tag, säger han.


IFK Kristianstad – Alingsås HK 24–23 (11–14)

IFK: Lars Möller Madsen 7, Markus Olsson 5, Johannes Larsson 4 (1), Anton Lindskog 3, Darko Martinovic 2, Olafur Gudmundsson 2, Claus Kjeldgaard.

AHK: Markus Stegefelt 7 (5), Daniel Tellander 4, Jesper Konradsson 3, Marcus Enström 2, Max Darj 2, Glenn Andersson 2, Johan Fagerlund, Pontus Johansson, Johan Nilsson.

Målvakter:

* IFK: Henrik Nordlander 3/7=43% + 0/2 7m, Herdeiro Lucau 7/21=33% + 0/3 7m.
* AHK: Mikael Aggefors 14/37=38% + 1/2 7m.

Straffar:

* IFK: 1/2.
* AHK: 5/5.

Utvisningar:

* IFK: 3x2 min.
* AHK: 3x2 min.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Publik: 4 245. 
Skrivet av Daniel Vandor   
2013-03-24 18:00