Borgstedt_RIK
Alexander Borgstedt gjorde fyra mål mot Ystads IF. Foto: Tommy Holl.

Vinst i sista elitseriematchen

Alingsås HK avslutade grundserien på bästa sätt när man på bortaplan bröt en tre matcher lång förlustsvit mot Ystads IF. Ledning 15–12 i paus blev till slut seger med 25–24.

–Vi gör en bra "måstematch", det är jag riktigt nöjd med, säger Mikael Franzén.


Förutsättningarna inför dagens match var att AHK, för att kunna ta en plats i topp fyra, var tvungna att själva ta två poäng samtidigt som Drott inte vann mot Guif.

Alingsås gjorde vad man skulle borta mot Ystads IF i en match hemmalaget endast ledde en gång – 1–0 efter 1.06. I övrigt var det AHK som förde matchen, även om man målmässigt inte lyckades avgöra på ett tidigt stadium.

–Vi är där idag och gör en riktigt bra match tycker jag. Vi har lite problem med Martin Bager ibland, men i övrigt har vi bra koll, säger Mikael Franzén.

Sedan Ystad tagit ledningen med 1–0 svarade AHK med tre raka mål signerade Johan Fagerlund, Johan Nilsson och Alexander Borgstedt. När AHK väl tagit ledningen såg man till att hålla Ystad 2–4 mål efter sig, dock med ett undantag då hemmalaget reducerade tre gånger i rad från 9–13 till 12–13. Chans på 13–13 fanns också, men två raka AHK–mål spikade istället paussiffrorna till 12–15.

Kvitteringen skulle dock komma, och det knappa åtta minuter in på den andra halvleken då Palle Hansen satte 16–16 bakom Mikael Aggefors. AHK vek sig dock inte och återtog snabbt sin ledning som man sedan höll fram till minut 50 då Ystad kvitterade till 21–21.

Precis som tidigare i matchen fungerade YIF–kvitteringen som en liten väckarklocka för Alingsås som raskt skaffade sig en tvåmålsledning i form av 23–21 innan hemmalaget än en gång var ikapp till 23–23.

Därefter satte Markus Stegefelt först sitt sjunde mål (femte på straff) och sedan sitt åttonde, ett mål som skulle visa sig matchavgörande. Mellan Stegefelts båda mål hann Ystad med att kvittera till 24–24 på straff (Jim Gottfridsson), men matchvinnare blev alltså "Stege".

–Stegefelt var riktigt bra idag. Han spelar smart och moget och vågar ta ansvar, berömmer Franzén.

En del av det ansvar Franzén pratar om är så klart de två sista målen. 23–24 kom på straff och 24–25 kom när armen var uppe. Stegefelt tvekande inte utan skickade upp bollen i Leo Larssons högra kryss.

Ystad hade efter detta två anfall på sig att kvittera. Först sköt Jim Gottfridsson och i sista anfallet räddade Mikael Aggefors när Julius Martinsson försökte överlista honom från högernio.

–Aggefors gör ännu en bra match där han är stabil rakt igenom och tar det han ska plus lite till. I övrigt är det ganska jämnt överlag, precis det som kännetecknar Alingsås HK.

När tabellen räknades samma efter dagens matcher återfanns Alingsås HK på en femteplats sedan Guif tappat allt sista fem minuterna borta mot Drott. Eskilstunalaget ledde med 27-24 när det återstod 4.30, men när slutsignalen ljöd stod Drott som segrare med 29-28.

I det kvartsfinalval som följde på slutsignalen valde IFK Kristianstad att möta AHK.

–Det var väl ganska väntat och vi hade nog räknat med att det skulle bli så. Nu är det bara att sätta igång arbetet med att kartlägga Kristianstad så vi kommer så väl förberedda vi bara kan till första kvartsfinalen, avslutar Franzén.

AHK spelade hem 40 poäng i årets elitserien, en tangering av förra årets poängskörd. I fjol räckte det till en fjärdeplats men i årets rekordjämna elitserie fick man alltså nöja sig med en femteplats.

När vi gör bokslut för elitserien 2012/2013 kan vi konstatera att Alingsås HK vunnit mot tolv av sina tretton motståndare minst en gång. Det trettonde laget är Guif, och där har det blivit två oavgjorda och en förlust.

Information om biljetter och speldagar i det stundande slutspelet kommer på hemsidan under de närmsta dagarna, förhoppningsvis redan i morgon onsdag.

Ystads IF HF – Alingsås HK 24–25 (12–15)

YIF: Jim Gottfridsson 6 (2), Martin Bager 5, Palle Hansen 5, Jakob Nygren 3, Anton Andersson 3, Julius Martinsson, Sebastian Seifert.

AHK: Markus Stegefelt 8 (6), Daniel Tellander 6, Johan Fagerlund 4, Alexander Borgstedt 4, Marcus Enström 2, Johan Nilsson.

Målvakter:

* YIF: Leo Larsson 6/13=46% + 0/3 7m, Fredrik Ohlander 8/20=40% + 0/3 7m.
* AHK: Mikael Aggefors: 12/34=35% + 0/1 7m, Alexander Johnsson 1/2 7m.

Straffar:

* YIF: 2/3.
* AHK: 6/7.

Utvisningar:

* YIF: 3x2 min.
* AHK: 1x2 min.

Domare: Johan Gomér & Martin Gomér.

Publik: 1 969.
Skrivet av Martin Johansson   
2013-03-19 23:08