AHK-D12 Unge Markus Stegefelt klev fram och stänkte in fem bollar. Foto: Tommy Holl

Seger i sista elitseriematchen i Nolhaga

Sista elitseriematchen i Nolhagahallen – då svarade Alingsås HK för en helgjuten insats och krossade topplaget Drott från Halmstad. 18–8 i paus blev till slut 32–25 för seriens bästa hemmalag
– Det började rätt hyfsat och flöt på, säger Mikael Aggefors som hade fenomenala 67 i räddningsprocent i första halvleken.

Det var en historisk afton publiken i Nolhagahallen fick uppleva. 15 år efter första elitseriematchen i hallen (seger mot Guif) spelades den sista. Motståndare var tiofaldiga svenska mästarlaget Drott, en av säsongens stora överraskningar, som inför matchen hade chansen att ta över serieledningen.

Tre gånger under kvällen fick också publiken tillfälle att ställa sig upp för stående ovationer. Först när hemmalaget sprang in, sedan i halvtid när Emil Bondesen tackades av efter sina 36 (!) år som entrévärd och sedan de sista två minuterna när laget hyllades för de två poängen.

AHK rivstartade och tvingade gästerna till en timeout redan efter fyra minuters spel. Ställningen var då 4–1 och det fortsatte att rinna på. 9–3 efter tio minuters spel, 13–7 efter 20, 16–7 efter 25 och till slut 18–8 i paus.

Anledningen till överlägsenheten var ett stenhårt försvarsspel och en briljant målvaktsinsats av Mikael Aggefors som tog 14 av de 21 skotten han då hade fått emot sig (plus en av två straffar).

– "Agge" var grym och det i kombination med att vi var vakna bakåt gjorde att vi kunde dra ifrån. De var nog lite chockade att vi var så aggressiva. Vi var pålästa och stod bra på deras rörelser, säger AHK-tränaren Mikael Franzén som återigen fick ställa upp utan niometersspelarna Pontus Johansson, Jesper Konradsson och Johan Fagerlund samt linjespelaren Glenn Andersson.

Framför allt fick AHK stopp på gästernas skyttekung Magnus Persson, spelaren med flest spelmål i elitserien den här säsongen (185 inför matchen). I första halvleken satte han blott ett av sina nio skott.

– Den första räddningen var viktig, sedan hamnade jag i ett läge där allt stämde och det kändes som att det inte gick att släppa in något, säger Aggefors.

Drott kom ut betydligt piggare i andra halvleken och tvingade AHK till en tidig time out. Tiomålsunderläget minskades och ett tag ledde AHK bara med 23–19. När samtidigt Daniel Tellander blev utvisad såg det ut att kunna bli spännande, men ungdomarna i AHK ville annorlunda.

Markus Stegefelt fick chansen i anfallsspelet i det numerära underläget och tackade för förtroendet genom att bomba in två bollar, 24–19 och 25–19. Därefter gick luften ur Drott och AHK gick fram till 32–22 med några minuter kvar att spela. Anton Svensson svarade sedan för två snabba mål från vänsterkanten.

– Jag känner att jag får förtroende och att jag vågar skjuta, säger Stegefelt efter sina totalt fem mål (två på straff).

18-åringen har satt samtliga sina sju straffar han skjutit i elitserien.

Segern innebar också att Alingsås HK blev elitseriens bästa hemmalag säsongen 2012/13. 16 matcher i Nolhagahallen resulterade i 13 segrar och totalt 27 poäng och +86 i målskillnad.

Nu återstår en enda grundseriematch, mot Ystad borta på tisdag, innan slutspelet drar igång. I nya Estrad Alingsås om inget oförutsett inträffar.

AHK-tränaren Mikael Franzén sa inför matchen att det var viktigt att visa slutspelsform och han kände efter matchen att han fick de svar han ville ha.

– Ja, det är viktigt att kunna varva upp och visa form. Det går inte bara att slå på och av som man vill, men vi visade att vi är där och att vi är redo för slutspelet.

Väl där får han tillbaka sina skadade spelare.

– Vi får väl se om de platsar då...


Alingsås HK – HK Drott 32–25 (18–8)

AHK: Alexander Borgstedt 6, Marcus Enström 5, Daniel Tellander 5, Markus Stegefelt 5 (2), Johan Nilsson 4, Erik Nilsson 2, Payam Hatami 2, Anton Svensson 2, Marcus Dahlin.

HKD: Philip Stenmalm 5, Magnus Persson 5 (1), David Löfgren 4 (2), Jesper Adolfsson 3, Hans Karlsson 2, Anton Halén 2, Daniel Lindgren, Martin Bystedt, Albin Stenberg, Diego Perez Marne. 

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 22/44=50% + 2/4 7m, Alexander Johnsson 0/1 7m.
* HKD: Robert Bladh 9/33=27% + 0/2 7m, Marcus Holmén 2/8=25%.

Straffar:

* AHK: 2/2.
* HKD: 3/5.

Pris till bästa spelare:

* AHK: Mikael Aggefors.
* HKD: Philip Stenmalm.

Utvisningar:

* AHK: 3x2 min.
* HKD: 4x2 min.

Domare: Emil Blanck & Andreas Isén

Publik: 1 045.
Skrivet av Daniel Vandor   
2013-03-13 22:32