erik_nilsson_rik
Erik Nilsson stod för en storstilad defensiv insats och krönte denna med tre mål. Foto: Tommy Holl

Delad pott i Lisebergshallen

Alingsås HK tog ytterligare ett steg mot slutspel då man ikväll fick med sig en poäng hem från den svåra bortamatchen mot Redbergslids IK. RIK-ledning 14-12 i paus blev till slut 25–25 sedan hemmalaget kvitterat med bara två sekunder kvar.

– Det var väl ingen skönhandboll idag, men jag är stolt över grabbarna och prestationen, säger AHK-tränaren Mikael Franzén.

Skador och sjukdomar tillhör spelet, men när AHK idag kom till spel utan Jesper Konradsson, Pontus Johansson och Johan Fagerlund, den trio som normalt startar på nio meter var det inte utan att man undrade hur detta skulle gå. Glenn Andersson var visserligen ombytt igen, men något spel för hans del var aldrig aktuellt.

Med dessa herrar borta fanns det utrymme för andra spelare att kliva fram, till exempel Nilsson gånger två i form av Erik och Johan. Tillsammans med Alexander Borgstedt startade dessa båda på nio meter, en uppställning som inte haft mer än en träning på sig att finna sina roller.

Under stundom lyste de ovana rollerna igenom då timing och passningar inte alltid fungerade som de skulle, men på det hela taget löste man uppgiften på ett klart godkänt sätt.

– Jag är stolt över prestationen i sig, vi får ingen rytm i det hela men krigar om varje millimeter hela matchen. Det blir lite annorlunda spel med den här uppställningen, vi suger mer på bollen och drar ner tempot en del, säger Mikael Franzén efter matchen.

Efter första halvlek ledde hemmalaget Redbergslid med 14-12, men det var AHK som inledde bäst. Framför allt spelade man riktigt bra bakåt under inledningskvarten och tillät bara hemmaspelarna att överlista Alexander Johnsson fyra gånger under denna period. Framåt rullade det på och fram till ledning 7-4 efter en kvart såg det bra ut.

På detta följde en period då tålamodet och noggrannheten i offensiven försvann till viss del. RIK takade för detta och vände således på matchen genom att vinna halvleken tio sista minuter med 7-3.

AHK bytte målvakt i paus då Alexander Johnsson fick lämna plats åt Mikael Aggefors, och "Agge" inledde på ett strålande sätt genom att rädda de fem första skotten han fick på sig. Samtidigt var AHK-spelarna kliniska framåt vilket resulterade i att man bara fyra minuter in på halvleken hade vänt till ledning 16-14.

– Vi fick en bra start på halvleken och det var nog viktigt att vi gick om direkt. Det känns som att vi sitter i förarsätet resten av matchen, men vi släpper några mål där vi inte riktigt orkar jobba klart, säger Aggefors.

Med undantag för 18-17 till RIK var AHK hela tiden steget för under den andra halvleken, men till seger räckte det inte även om det var nära. Med bara 25 sekunder kvar att spela visade Markus Stegefelt stort mot och piskade in AHK:s 25:e mål vilket innebar ledning med ett, men RIK hade sin time out kvar och kunde efter denna kvittera.

Först såg det dock inte ut att det skulle bli så, inspelsförsöket till Oskar Ysander bröts av AHK-försvaret. Men efter att bollen farit som en flipperkulla mellan ett antal spelare fick RIK ett frikast med fem sekunder kvar, och då valde man att plocka fram en "japan" som resulterade i att Fredrik Pettersson kunde faställa slutresultatet till 25-25.

– Vi hade pratat om japanen i time outen och det är lite surt att vi släpper in den. Med den starten vi får på andra halvlek borde vi kanske ha vunnit, resonerar Franzén.

En seger hade betytt att slutspelsplatsen varit helt klar, nu finns i alla fall en teoretisk chans att både Skövde och Hammarby kan komma att passera AHK.

– Det är lite surt att vi inte säkrade slutspelet fullt ut idag, men det ser ju bra ut och det ska ju väldigt mycket till för att vi ska missa det, säger Franzén.

Plusbetygen idag är många. I ovan nämnda spelares frånvaro tog Alexander Borgstedt och Johan Nilsson ett stort ansvar i spelet.

– Det är bara att låta sig imponeras av Johan. Han tar ett jätteansvar matchen igenom och räddar oss många gånger när han drar dit bollarna när armen är uppe. Dessutom gör han det riktigt bra bakåt hela matchen, avslutar Franzén.

Max Darj och Erik Nilsson visade sig från sin bästa sida i defensiven denna afton och styrde sina styrkor med järnhand, och längst bak fanns en säker sista utpost i form av Mikael Aggefors.

– Vi kämpar och sliter idag, går runt på kort om folk och blir kanske lite trötta mot slutet. Med tanke på förutsättningarna får vi väl kanske vara nöjda med en poäng, även om det känns lite surt nu direkt efter. I morgon känns det nog ganska bra dock, säger Aggefors.

Det må ha slutat oavgjort på planen, men på läktaren vann Alingsås stort. Anförda av Blåljus som återigen fyllde en buss med supportrar vann man läktarmatchen på knock out.


Redbergslids IK – Alingsås HK 25-25 (14–12)

RIK: Linus Arnesson 7, Rickard Lönn 4, Oskar Ysander 4, Martin Adolfsson 3 (2), Richard Hanisch 3, Fredrik Pettersson 2, Mario Lipovac, Pontus Zetterman.

AHK: Johan Nilsson 7, Alexander Borgstedt 6, Erik Nilsson 3, Daniel Tellander 2, Max Darj 2, Markus Stegefetl 2 (1), Marcus Enström, Marcus Dahlin, Payam Hatami.

Målvakter:
* RIK: Josip Cavar 14/38=37% + 0/1 7m.
* AHK: Mikael Aggefors 7/18 + 1/1 7m, Alexander Johnsson 3/15=20% + 9/2 7m.

Straffar:
* RIK: 2/3.
* AHK: 1/1.

Pris till bästa spelare:
* RIK: Richard Hanisch.
* AHK: Alexander Borgstedt.

Utvisningar:
* RIK: 1x2 min.
* AHK: 1x2 min.

Domare: Göran Jonsson & Henrik Mäkinen.

Publik: 1 018.
Skrivet av Martin Johansson   
2013-03-07 22:04