Borgstedt_RIK

Alexander Borgstedts tio mål var skillnaden mellan AHK och Skånela. Foto: Tommy Holl

Borgstedt i stormform när AHK slog Skånela

Alingsås HK tog i kväll ett stort kliv mot slutspel. Efter en trevande första halvlek sprang AHK sönder gästande Skånela och vann till slut med 35–25 (15–13).
– Vi visste att de inte skulle orka om vi fortsatte att trycka, säger Alexander Borgstedt som gjorde tio mål och var bäst på planen.

AHK kom till matchen med tre förluster på sina fyra senaste matcher medan gästande Skånela hade bussen full med självförtroende och åkte till Alingsås med hopp om en tredje raka seger. Så sent som i lördags spelade man till exempel ut svenska mästaren Sävehof, men mot AHK fanns inte mycket att hämta.

Skånela ledde aldrig matchen, men hängde med hyfsat i första halvleken, även om 5–5 var sista gången de låg lika. Resten av halvleken låg AHK två eller tre bollar före och i halvtid stod det 15–13.

– De kvar hungrigare på andrabollarna och fick lite för mycket gratis. Vi kom aldrig riktigt loss, men vi märkte att de blev trötta och pratade i halvtid om att fortsätta trycka, säger AHK-tränaren Mikael Franzén.

Spelarna verkade ha lyssnat för redan i den andra halvlekens första minuter gick man in och avgjorde matchen. Med rejäla satsningar, ett bättre fungerande målvaktsspel med kontringar som följd och mer effektivitet i avslutet rann man ifrån. 15–13 blev på bara sex minuter 20–15 och sedan fortsatte AHK att rinna ifrån.

Mest lyckosam var Alexander Borgstedt som i skadade Pontus Johanssons frånvaro fick extra mycket speltid. Det mesta satte för 27-åringen som var kvällens bäste spelare.

– Ja, det kändes som det, även om jag kastade bort några pass i första- och andrafaserna, men det kan man ta en sådan här dag. Vi kände att vi tryckte bra i första och att de gick på knäna efter 20 minuter, så vi visste att de inte skulle orka om vi var noggrannare i andrafasen och var tydligare i våra starter, säger tiomålsskytten.

Mikael Franzén gladdes över Borgstedts lyckosamma kväll.

– Väldigt skönt för oss även om det förmodligen var mest skönt för honom själv. I dag fick vi ju se den Borgstedt som "Pinnen" (klubbchefen Christer Mårtensson) värvade i våras. Sedan är det bra ibland också att få en tiomålsskytt, någon som driver laget, i stället för att alltid sprida ut målskyttet på många, säger han.

Två andra saker som gladde i den näst sista elitseriematchen i Nolhagahallen (om inget oförutsett inträffar): Marcus Stegefelt tre straffmål och Marcus Dahlins två mål som satte punkt för matchen.

18-årige Stegefelt, som inför matchen bara hade gjort ett elitseriemål i karriären, fick chansen att skjuta tre straffar – och satte alla.

– Det blev så i dag när Pontus (Johansson) var borta och "Fagge" (Johan Fagerlund) var ute och blev tejpad. Det är alltid skönt att göra mål. Jag tycker vi gör en bra insats i dag, särskilt i andra när vi höjer nivån på det mesta och krigar på hela vägen, säger Stegefelt.

För Alingsås väntar härnäst Redbergslid borta på torsdag, ett RIK som i kväll föll mot Sävehof och nu inte längre kan ta sig förbi Alingsås ens i teorin. Det enda lag som nu kan hota AHK:s slutspelsplats är IFK Skövde. Då krävs att Skövde vinner sina fyra återstående matcher, samtidigt som AHK förlorar sina tre som är kvar att spela.Alingsås HK - Skånela IF 35-25 (15-13)

AHK: Alexander Borgstedt 10, Daniel Tellander 5, Johan Fagerlund 5, Jesper Konradsson 4, Marcus Enström 3, Markus Stegefelt 3 (3), Marcus Dahlin 2, Johan Nilsson 2, Max Darj.

SIF: Viktor Östlund 7, Christoffer Brännberger 6 (1), Iris Ganibegovic 4, Robin Gustafsson 3, Hampus Larsson 2, Jesper Östlund 2, Jimmy Karlsson.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 17/41=41% + 1/2 7m.
* SIF: Daniel Bergman 7/26=27%, Tobias Olsson 4/17=24% + 1/4 7m.

Straffar:

* AHK: 3/4.
* SIF: 1/2.

Pris till bästa spelare:

* AHK: Alexander Borgstedt.
* SIF: Viktor Östlund.

Utvisningar:

* AHK: 4x2 min.
* SIF: 4x2 min.

Domare: Hans Lejon & Erik Nielsen.

Publik: 889.
Skrivet av Daniel Vandor/Martin Johansson   
2013-03-04 21:59