Borgstedt_RIK_copy

Alexander Borgstedt är AHK:s tredje bästa målskytt under säsongen. Foto: Tommy Holl

Borgstedt: Det finns mer att ge

Han vet mer än väl hur det är att göra mål för Aranäs – men i kväll har AHK:s vänster­nia Alexander Borgstedt fullt fokus på att sänka sin gamla klubb. Efter en skadefylld start i Alingsås har Borgstedt hittat rätt i spelet och lyft laget med sin inställning och vinnarskalle.
– Det har lossnat lite, men jag känner ändå att jag har mycket mer att ge, säger 27-åringen.

I morgon har det gått exakt tre år sedan kvällens motståndare HK Aranäs blev klart för elitserien för första gången. Tränade av Mikael Franzén och med en skyttekung i Alexander Borgstedt besegrades Hallby med 35–27 och elitserieavancemanget var ett faktum trots att tre matcher återstod.

Inför årets säsong återförenades de två i Alingsås HK. Franzén, som ledde moderklubben från division 2 till elitserien, flyttade vidare till Sävehof som han förde till två SM-guld och slutspel i Champions League, medan Borgstedt fortsatte att ösa in mål för Kungsbackaklubben.

Förra året blev det till exempel hela 162 stycken i elitserien. Lägg därtill ett 40-tal assists så förstår ni att det mesta i lagets offensiv kretsade kring honom. 

– Det är klart att det blir speciellt att möta Aranäs. Jag trivdes jättebra och handbollsmässigt lyfte jag mig oerhört mycket, men vi behöver de poäng vi kan få och då spelar det ingen roll vilka som står på andra sidan, säger 27-åringen som blev ungdomsvärldsmästare med Sverige 2007.

Inledningen i Alingsås blev tuff, Borgstedt skadade ena vänsterfoten på försäsongen och tvingades till operation. Kort efter att han kom tillbaka small det till i den andra.

– Det tar alltid tid när man kommer till en ny klubb och ett nytt spel och skadorna gjorde att det tog extra lång tid för mig att komma in i spelet. Det var egentligen först på Norgelägret (under januariuppehållet) som jag kände att det lossnade för mig.

Efter januariuppehållet har Borgstedt fått allt mer speltid och då har också målen börjat trilla in. Efter de fem målen mot Sävehof i söndags – flest av alla hemmaspelare – är han nu lagets tredje bäste målgörare med sina 80 mål under säsongen.

– Man vill ju alltid spela och de senaste åren har jag ju varit van att vara på planen när matchen har blåsts igång, så det har varit en liten omställning när jag kom hit. I Aranäs fick jag alltid ett stort förtroende, här är vi många fler som kan gå och och leverera. Det är så små marginaler med det spel vi har, det räcker att man startar lite, lite för tidigt eller sent så är det kört. Samtidigt är det effektivt när det sitter, säger Borgstedt.

Även om det lossnat på sistone så känner Borgstedt att det finns ännu mer att hämta.

– Absolut. Jag är långt ifrån nöjd och vet att jag kan bättre. Det är klart att man hela tiden vill få ut allt, men på ett sätt är det också skönt att veta att man har mer att kräma ut. Så länge laget vinner kan man i alla fall acceptera att man själv inte lyckats fullt ut, det är värre när vi förlorar...

Tränaren Mikael Franzén håller med om att det finns sparkapital i Borgstedt.

– Alexander är en etablerad målmaskin som vi kommer att få ännu mer nytta av framöver. Han börjar få ut mer, men har ännu inte nått max. Framför allt är jag imponerad av hans inställning, det är få som fortsätter köra som han gör.

FAKTA: Alexander Borgstedt
Född: 11 juni 1986.
Längd/vikt: 190 cm/96 kg.
Position: Vänsternio.
Tröjnummer: 15.
Moderklubb: Västra Frölunda IF.
Kom till AHK: 2012.
Övriga klubbar: BK Heid, Redbergslids IK, HK Aranäs.
Landskamper: 18U, 8J.
Meriter: Ungdomsvärldsmästare med Sverige 2007, förde upp Aranäs till elitserien 2010.
Statistik 2012/13: 25 matcher, 80 mål, 53 assists, 10 utvisningsminuter, 46,03 MEP.

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-02-27 09:20