Pontus

Sävehof var starkast i tredje mötet med AHK den här säsongen. Foto: Tommy Holl

Sävehof tog revansch på AHK

Det blev ingen tredje raka vinst för Alingsås HK mot Sävehof. Svenska mästarna från Partille ledde i stort sett hela matchen och vann till slut med 26–23 (12–12).
– Varenda poäng är viktig nu och vi hade behövt de här. Det är synd att vi inte kunde ta dem, säger hemmatränaren Mikael Franzén.

34–32 i premiären i september (ändrades senare till 10–0) och 36–32 i Partille i november – Alingsås HK hade tagit två fina skalper mot laget som vunnit samtliga SM-titlar sedan det historiska AHK-guldet 2009. När gästernas skyttekung Kristian Bliznac dessutom inte kom till spel på grund av den smäll mot huvudet han fick i Champions League-matchen mot Celje i torsdags ökade chanserna för att det skulle kunna bli en tredje raka derbyseger.

Men gästerna visade tidigt att de skulle sälja sig dyrt och lät inte Alingsås komma till några klara lägen. Att det inte skulle bli lika målrikt som i de tidigare två mötena stod tämligen omgående. Sävehofs målvakt Thomas Forsberg var inspirerad från start och fick snabbt övertag på alingsåsarna.

Efter Jesper Konradssons 2–2 kvittering efter 3.50 dröjde det hela 8.30 och en time out innan nästa hemmamål kom. Inbytte Marcus Enström gjorde både 3–5 (kontringsmål efter ett precist utkast från Mikael Aggefors) och 4–6 (efter att ha blivit serverad en "patentare" av Jesper Konradsson),

Närmare än så kom dock inte AHK förrän i halvlekens slutminuter när ett fyramålsunderläge (7–11) hämtades upp och blev 12–12 efter att Konradsson i sista sekunden fått in kvitteringsbollen.

AHK fick ha ledningen under blott 29 sekunder av matchen efter att Pontus Johansson i inledningen av den andra halvleken gjort 13–12. Därefter gjorde gästerna fyra raka mål och släppte aldrig mer ledningen ifrån sig, även om matchens slutskede blev betydligt mer dramatiskt än det ett tag såg ut att bli.

När norrmannen Kent Robin Tönnesen ombade in 18–22 efter 53.22 tydde inte mycket mycket på att AHK skulle komma tillbaka, men fyra minuter senare var ställningen 22–23 efter att Daniel Tellander gjort sitt andra mål på en dryg minut. Hemlöpningen resulterade dock i utvisning för Tellander efter att han sprungit in i en sävehofare. Gästerna kunde vinna utvisningen med 3–1 och matchen med 26–23.

– Vi stångades och krigade bra bakåt, men fick aldrig några enkla mål framåt, säger Alexander Borgstedt som var hemmalagets bäste målskytt med fem fullträffar.

Hemmatränaren Mikael Franzéns analys av matchen:

– Det känns som vi har lite uppförsbacke i båda halvlekarna och vi slänger bort en del bollar och gör för många misstag. Sävehof får bestämma och gör det bra. De är lite bättre än oss i dag. De jobbar jättebra bakåt och har anfall på 50-60 sekunder innan de pillar in bollen till Jesper (Nielsen) på linjen. Vi har tyvärr några fina frilägen som vi bränner, säger han. 

För AHK:s del blir det inte mycket vila innan det är dags för match igen. Redan på onsdag kommer Franzéns moderklubb HK Aranäs från Kungsbacka på besök till Nolhagahallen.

– Vi får slicka såren lite och träna lite anfallsspel, sedan är det seger som gäller. Vi behöver en seger nu, säger Franzén.

Alingsås HK - IK Sävehof 23-26 (12-12)

AHK: Alexander Borgstedt 5, Daniel Tellander 4, Max Darj 4, Jesper Konradsson 4, Marcus Enström 3, Johan Fagerlund 2 (1), Pontus Johansson.

IKS: Kent Robin Tönnesen 6, Eric Forsell Schefvert 6,  Jesper Nielsen 6, Victor Fridén 3, Michael Apelgren 2, Viktor Ottosson 2, Tobias Johansson.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 16/42=38% + 1/1 7m.

* IKS: Thomas Forsberg 17/39=44% + 0/1 7m.

Straffar:

* AHK: 1/1.

* IKS: 0/1.

Utvisningar:

* AHK: 3x2 min.

* IKS: 4x2 min.

Domare: Niclas Widell & Jonas Åström.

Publik: 1 001. 

 
Skrivet av Daniel Vandor/Martin Johansson   
2013-02-24 19:18