Blytung förlust mot jumbon

Ett blekt Alingsås HK tappade idag viktig mark i toppstriden. Bortamatchen mot VästeråsIrsta, som inför dagens drabbning parkerade på nedflyttningsplats, vanns av hemmalaget med 24-22 efter 12-11 i paus.

– Vi var inte tillräckligt skarpa idag, felvalen är alltför många för att vi ska kunna vinna, säger tränare Mikael Franzén efter matchen.

På förhand var det nog inte många som räknade med att VästeråsIrsta skulle ha något att säga till om när AHK idag tog bussen till gurkstaden för säsongens tredje möte lagen emellan. Men ack vad vi bedrog oss.

Hemmalaget tog ett grepp om händelserna direkt och tvingade Alingsås till time out redan efter 7.22, då VästeråsIrsta raskt gått till ledning 4-1.

Time oute hade väl kanske ingen omedelbar effekt. Men sakta och säkert närmade sig AHK i alla fall i målprotokollet, och efter 18 minuter var man ikapp sedan Alexander Borgstedt kvitterat till 7-7.

VästeråsIrsta släppte dock inte gästerna förbi sig, trots att AHK verkligen inte saknade lägen.

– Vi var inte tillräckligt skarpa idag. Vi gör för många felval matchen igenom, något som gäller både spelarna och oss ledare, säger en besviken Mikael Franzén efter matchen.

Lagen gjorde sedan vartannat mål fram till halvtid där VästeråsIrsta kunde gå till vila med ledning 12-11 i bagaget.

Om första halvlek började illa för AHK var det tvärtom i den andra. På bara fyra minuter gick man från underläge 11-12 till ledning 15-12, siffror som sedermera även blev till 17-14.

VästeråsIrsta svarade med två raka mål innan AHK tog en tvåmålsledning igen då Johan Nilsson satte 18-16. Därefter vände det. Hemmalaget gick från underläge 16-18 till ledning 20-18 och höll AHK mållösa i nästan åtta minuter, något som fick Franzén att kasta in time out-kortet.

Effekten kom direkt – tre raka AHK-mål signerade i tur och ordning Johan Fagerlund, Anton Svensson och Alexander Borgstedt tände återigen hoppet om seger för de blåklädda. Hemmalagets Jonas Daglund kvitterade därpå till 21-21, men Johan Fagerlund såg till att med knappt sju minuter kvar återge Alingsås ledningen med 22-21. Sedan gjorde AHK inga fler mål.

Det gjorde däremot VästeråsIrsta, nämligen tre stycken. Därmed skrevs slutresultatet till 24-22 i hemmafavör, och Alingsås lyckades alltså inte göra något mål under matchens sju sista minuter.

– Vi är inte nöjda på något sätt idag, det såg ångestladdat ut på planen. Vi får inte ut det vi ska av vårt spel, och då blir det svårt, säger Franzén.

Istället för att hänga på i toppstriden tappar AHK nu viktig mark i kampen om de fyra första platserna som ju ger en hemmaplansfördel i kvartsfinalerna.

– Vi måste höja vår lägstanivå och bli jämnare. Något gör vi fel och det måste vi rätta till, det håller inte att vara bra varannan match som vi är för tillfället. Härnäst väntar Sävehof i Nolhagahallen och de kommer vara grymt taggade inför den kampen, då måste vi upp i nivå igen, avslutar Franzén.

Högst betyg i dagens AHK får Johan Nilsson som slet bra matchen igenom. Plus även till Alexander Borgstedts första halvlek samt till Erik Nilsson för hans defensvia insatser.VästeråsIrsta HF – Alingsås HK 24-22 (12–11)

VIH: Axel Morén 5, Jonas Daglund 5, Martin Boquist 3, Daniel Zachrisson 3, Andreas Flodman 2, Andreas Bamberg 2, Daniel Wolf 2, Daniel Grönvalls, Petter Strömberg.

AHK: Alexander Borgstedt 7, Johan Nilsson 4, Johan Fagerlund 4 (1), Daniel Tellander 2, Max Darj, Marcus Dahlin, Glenn Andersson, Jesper Konradsson, Anton Svensson.

Målvakter:
* VIH: Philip Åkesson 6/11=55% + 1/1 7m, Anton Hellberg 10/26=38% + 0/1 7m.
* AHK: Mikael Aggefors 15/39=38%.

Straffar:
* VIH: –
* AHK: 1/2.

Utvisningar:
* VIH: 3x2 min.
* AHK: 4x2 min.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Publik: 263. 
Skrivet av Martin Johansson   
2013-02-14 21:47