andreasson2

Förre lagkaptenen Magnus Andreason kliver in som assisterande tränare. Foto: Anna-Karin Jansson

Magnus Andreason tillbaka i elitlaget

En gammal guldhjälte är tillbaka i AHK:s elitlag. Den förre lagkaptenen Magnus Andreason vikarierar från och med den här veckan som assisterande tränare till Mikael Franzén.
– Det ska bli riktigt, riktigt roligt att få vara med igen under de heta matcherna, säger 30-åringen.

Inför förra säsongen lade vänstersexan och straffspecialisten Magnus Andreason skorna på hyllan och lämnade samtidigt över den lagkaptensbindel han burit i tre år till försvarsgeneralen Max Darj. Efter ett år helt bortkopplad från handbollen, för att satsa på den civila karriären, blev Andreason inför den här säsongen återigen AHK:are. Tillsammans med tidigare lagkamraten Anders Rylander tog han över tränaransvaret för HP Alingsås i division 2.

– Jag var egentligen på gång in i någon roll i AHK redan förra säsongen, men jag kände att jag behövde ett litet break, att jag behövde ladda om batterierna. Jag var ganska slut efter att ha satsat både på handbollen och jobbet under så lång tid, det var slitsamt att kombinera. Men jag älskar handboll och jag älskar AHK, så det har varit riktigt kul att vara tillbaka, även om det är i en annan roll än som spelare.

– Det är en omställning att gå från spelare till ledare, lite fler parametrar att tänka på än bara sig själv. Det är så mycket mer runtomkring när man är tränare, när man är spelare har man bara sig själv att tänka på. Men vi är hyfsat nöjda med resultaten vi gjort och den utveckling många av våra spelare har haft. Flera av dem har fått testa på elitseriespel och många av klubbens A-pojkar har också fått testa på spel i division 2. Vår huvuduppgift är ju att släppa fram de unga spelarna och utveckla dem, säger Andreason.

Då assisterande tränaren Dennis Sandberg ska stelopereras för att förhoppningsvis bli kvitt sina ryggsmärtor kommer Magnus Andreasson den kommande månaden, eller tills Sandberg är tillbaka igen, kliva in i hans ställe. Första träningen gjorde han i går (måndag) och på torsdag står han vid Mikael Franzéns sida i Bombardier Arena i Västerås där det görs upp om två elitseriepoäng.  

– Vi får se lite vad min roll blir, men mest blir det att se och lära av "Frasse" och hur han jobbar.

Vad har du saknat från elithandbollen?

– Pulsen runt matcherna framför allt. Det är jättekul att coacha i division 2 också, men förberedelserna är så mycket längre i elitserien, man börjar fokusera på nästa match flera dagar tidigare. Sen är det ju själva matchcoachningen jag har mest att lära från, det är bara genom att stå på golvet och uppleva det live som man kan bli bättre på den biten.

Hade du tankar på att bli tränare när du själv var aktiv?

– Ska jag vara helt ärlig så hade jag inte det, jag var så upptagen med mitt eget spelande. Det var väl egentligen först under det sista halvåret som spelare, när jag hade bestämt mig för att lägga av, som folk började fråga och prata om att jag skulle bli tränare.

Vad kan du bidra med till dagens elitlag?

– Framför allt mycket positivitet och energi. Sedan har jag har ju själv mött många i elitserien och spelat med hälften av dagens AHK-spelare.

Magnus Andreason kom till Alingsås HK 2008 och spelade sammanlagt fyra säsonger i klubben. Höjdpunkten kom förstås 2009 när han, under sitt första år som lagkapten, fick lyfta SM-bucklan i Globen.

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-02-12 09:03