Jesper_HKM_webb

18-årige Jesper Konradsson visar upp en otrolig mognad på planen. Foto: Tommy Holl

Konradsson – en stor liten lirare

Han är bara 18 år och gör sin blott andra säsong i elitserien – men Jesper Konradsson visar redan upp en mognad och ett spelregister få kommer upp i under en hel karriär. AHK:s mittnia leder bland annat elitseriens assistliga i överlägsen stil.
– Jag har fortfarande otroligt mycket kvar att lära, säger han ödmjukt.

Det finns de som är handbollsintresserade. Och så finns det Jesper Konradsson. Tre morgnar i veckan tränar han handboll på Katrinelundsgymnasiet, fem gånger i veckan tränar eller spelar han elitseriematch med AHK och han är tillsammans med A-lagskollegan Markus Stegefelt också tränare för klubbens pojkar 02. Vad han gör resten av tiden? Antingen hänger han med kompisarna och ser Kärras A-lag eller juniorer spela, följer andra lag i Göteborgsområdet, som Heid och Önnered, eller tittar på Champions League eller Bundesliga på internet.

– Det blir en del handboll, säger 18-årigen och skrattar.

När insåg du att du ville bli handbollsspelare?

– Ganska tidigt. Ända sedan jag var fyra är det handboll som varit roligast. Mamma var tränare och pappa ledare för min brorsas lag (Kim, som spelat för Redbergslid och Tumba), så jag var alltid med dem.

– Sedan har jag alltid haft roligt när jag spelar handboll och det är förstås viktigt. Det ska vara kul att träna. Det finns många som är talangfulla, men man kommer bara en viss bit med den. För att bli riktigt bra krävs träning, träning och träning. Det finns inga genvägar till toppen, säger Konradsson.

När kände du att det lossnade för dig?

– Jag har alltid varit seriös med handbollen och satsat på den, men när jag var 15 år hände det mycket. Jag kom in på handbollsgymnasiet  på Katrinelund, spelade Sverigecupen med Göteborg och började spela med Kärra i allsvenskan. Bästa minnet från ungdomstiden är nog annars när vi som b-pojkar slog ut Backa i SM-semifinalen. Det var första gången vi besegrade dem och de hade inte förlorat en match på tre år. Sen förlorade vi finalen, det var inte lika roligt.

När moderklubben Kärra HF tvingades lämna allsvenskan våren 2011 var Jesper Konradsson redo för nästa steg. Han hade flera alternetiv, men valet föll till slut på Alingsås HK.

– Kristian Bliznac kommer ju också från Kärra och Lasse Bernhardsson var en av spelarna i Kärras A-lag som jag såg upp till när jag var liten, så det spelade ju in. AHK var det som kändes bäst och jag har inte ångrat det valet.

Konradsson skrev på ett treårskontrakt, men redan efter första säsongen (2011/12) revs det och parterna skrev ett nytt på tre år. ”Konny”, som han kallas, har alltså ytterligare två säsonger efter denna kvar på sitt kontrakt.

– Vi hade en plan när jag skrev på att jag skulle vara med och se och lära under mitt första år, kanske sitta på bänken ibland. Nu fick jag spela mycket redan förra året, 15–20 minuter per match, så som det var tänkt att jag skulle göra mitt andra år här.

Den här säsongen har Konradsson tagit ytterligare kliv och spelar i stort sett varenda anfall under matcherna.

– Jag och de andra i laget känner verkligen att vi kan lita på Mikael (Franzén) och Dennis (Sandberg). De ger oss rätt verktyg för att utvecklas och prestera. För att lyckas är det också viktigt att känna att vi får misslyckas i vissa sekvenser. 

Hur bra kan du bli?

– Det vet man aldrig. Det gäller att man slipper tunga skador också, men jag siktar ju på att ta ytterligare steg. Jag är fortfarande väldigt ung och har kan utvecklas på allt, så det gäller att fortsätta kämpa och träna hårt. Man ska aldrig vara nöjd med där man står, utan det är viktigt att sätta nya och högre mål och sikta mot dem om man vill bli bättre.

Ledningen i assistligan och spelförståelsen Konradsson besitter har väckt liv i handbollsexperter landet runt och många av dem ville se Konradsson få chansen i något av de landslag som spelade i januari.

– Det är klart att det är smickrande med uppmärksamhet, det betyder ju att man i alla fall gjort någonting bra. Men jag hade blivit oerhört chockad om jag hade blivit uttagen då. Däremot är ju mitt mål att i framtiden komma med där, det är var jag siktar på. Och att bli utlandsproffs i Tyskland eller Spanien. Men först ska jag fortsätta utvecklas i Alingsås.

Hur bra är Alingsås i år?

– Vi har en enormt hög högstanivå och känner att vi kan slå alla lag i Sverige. Samtidigt kan vi nästan få stryk av alla också, så det gäller att vi inte svävar iväg bara för att vi vinner. Men vi har en grymt bra stämningi laget och i ett slutspel kan ju allt hända. Jag känner att vi har något stort på gång. 

Din största styrka på handbollsplanen, som du ser det?

– Huvudet, helt klart. Jag konsumerar oerhört mycket handboll och ser och lär från andra, då ser man andra lösningar man kanske inte tänkt på tidigare.

Och vad kan du förbättra?

– Mycket, men framför allt skottet. Nu tränar jag extra i Martin Frändesjös skottprojekt och även om jag kanske inte känner att det blivit hårdare än har jag blivit rörligare och smidigare i skottfasen. 

Namn: Jesper Ilmari Korhonen Konradsson.
Född: 4 juni 1994.
Längd/vikt: 184 cm/84 kg.
Moderklubb: Kärra HF.
Nummer: 10.
Position: Mittnia.
Kom till AHK: 2011.
Facit 2012/13: 22 matcher, 71 mål, 90 assists, 30 passmissar, 6 tappade bollar, 9 regelfel, 6 tilldömda straffar, 4 orsakade straffar, 7 utvisningar, 47,19 i MEP.

Assistligan i elitserien:

1) Jesper Konradsson Alingsås HK 90
2) Jim Gottfridsson Ystads IF 79
3) Martin Boquist VästeråsIrsta HF 72
Jesper Adolfsson HK Drott Halmstad 72
Albin Tingsvall Lugi HF 72
6) Sebastian Seifert Ystads IF 68
7) Darko Martinovic IFK Kristianstad 62
8) Linus Lake IFK Skövde 61
9) Jonatan Wenell Hammarby IF 54
Mattias Zachrisson Eskilstuna Guif 54
Skrivet av Daniel Vandor   
2013-02-06 09:39