Assi1

Asbjörn Fridriksson har gjort 34 mål på sina sex seriematcher med FH. Foto: Martin Larsen

Fridriksson har fått FH att lyfta

Han lånades ut från Alingsås HK till isländska FH för att få speltid – och det har Asbjörn Fridriksson fått rejält av. Mittnian har spelat nonstop, snittat strax under sex mål per match och hjälpt sitt lag att lyfta i tabellen.
– Givetvis följer jag hur det går för Alingsås, säger 24-åringen.

Jesper Konradssons storspel under hösten gjorde att kollegan på positionen, Asbjörn Fridriksson, fick allt mindre speltid. När intresset från isländska FH dök upp blev det därför snabba ryck för att hinna få ihop ett låneavtal innan det isländska transferfönstret stängde den 1 november.Fridriksson for till Reykjavik och förvandlade FH från ett mittenlag till ett topplag.

Laget ligger nu tvåa i den isländska tabellen, visserligen åtta poäng bakom ettan (Haukar) med också fyra poäng före trean Akureyri. Akureyri som för övrigt är Fridrikssons moderklubb och som han värvades från till AHK inför förra säsongen.

– Jag har trivts jättebra. Vi har spelat sju matcher sedan jag kom, sex stycken i serien och en i cupen, och efter två inledande förluster har vi vunnit fem raka matcher nu, säger han.

Hur har det gått för egen del?

– Jag tycker att det har gått jättebra. Jag har spelat 60 minuter i alla matcher och spelat mittnia framåt och tvåa bakåt.

Hur bra är den isländska ligan?

– Den är ganska bra. Till exempel hämtade Flensburg och Rhein-Neckar Löwen spelare från ligan när Arnor Atlason och Uwe Gensheimer skadade sig i november. Flensburg köpte Olafur Gustafsson från FH och RNL köpte Stefan Rafn Sigurmannsson från Haukar, båda har spelat bra i Bundesliga hittills. Men jag tror att vi skulle få det ganska tufft i elitserien, särskilt efter att vi tappade Gustafsson till Flensburg. Jag skulle tippa på att FH skulle ligga mellan plats åtta och tio i elitserien.

Följer du AHK:s framfart i elitserien?

– Givetvis följer jag hur det går för dem. Jag kan inte se alla matcher, men jag läser alltid om matcherna på AHK:s hemsida och har kontakt med några från laget via Facebook. Vi pratat en del om matcherna, särskilt när det går bra för både Alingsås och FH.

Liksom i elitserien är det uppehåll i den isländska ligan, skillnaden är att Island spelar i det VM Sverige misslyckades att kvalificera sig för. Nästa match för Fridriksson är den 4 februari, mot nästjumbon Afturelding.

Skrivet av Daniel Vandor   
2013-01-02 12:58