Tellanwebb

Daniel Tellanders succé under hösten har gett honom en landslagsplats. Foto: Tommy Holl

Daniel Tellander om succéhösten

Så sent som våren 2011 spelade han i division 1 och förra säsongen pendlade han mellan avbytarbänken och läktaren i Alingsås HK. I höst har Daniel Tellander fått visa vad han går för och nästa vecka landslagsdebuterar han – 29 år gammal.
– Det var inte långt ifrån att jag lade av med handbollen, säger vänstersexan, efter den smått sensationella vändningen i karriären.

 

 

Ibland blir saker och ting inte riktigt som man tänkt sig – det har Daniel Tellander om någon fått uppleva. På gott och ont. Hans handbollskarriär har tagit flera tvära vändningar, men har på sistone pekat mer uppåt än någonsin tidigare.

Vi tar det från början. Sommaren 2006 riktade dåvarande sportchefen Christer Hellström blickarna norrut. Djurgården hade precis åkt ur elitserien och ”Hellas” såg någonting i lagets 23-åriga vänstersexa. Tellander, som var nyexaminerad byggnadsingenjör, behövde inte fundera länge.

– AHK lyckades presentera en helhetslösning med både fortsatt elitseriespel för min del och arbete på Tommy Byggare, så det fanns inget att tveka på, säger Tellander.

Sejouren i Alingsås och AHK blev dock bara ettårig. Tellander levererade så pass bra att han fick ett proffserbjudande från Melsungen i tyska Bundesliga. Under tre säsonger spelade han handboll på heltid och mötte varje vecka spelare i världsklass. Samtidigt längtade han och familjen hem till Alingsås, där huset väntade.

– Jag hade erbjudanden från andra klubbar i Tyskland, men både jag och min sambo kände att vi ville flytta hem. Men beslutet kom ganska sent och Alingsås hade fullt i truppen och det var likadant hos de andra elitserieklubbarna.

– Jag ville fortsätta spela handboll, men det såg ganska mörkt ut. Då ringde Borås HK sent på sommaren och frågade om jag ville spela där.

 

Så efter att ha spelet tre säsonger i världens bästa liga fick han sommaren 2010 åka och provspela med division 1-klubben. Kontrakt skrevs och Tellander bytte motståndare som Kiel, Hamburg och Flensburg mot bortamatcher i Höör, Anderstorp och Eslöv.

– Den största skillnaden var förstås tempot och fysiken, men också allting runt omkring. I Tyskland är det mycket show och härlig stämning på läktarna, liknande det häftiga tryck det är i Nolhaga när publiken är på humör. Samtidigt är jag tacksam att Borås hörde av sig, på sätt och vid räddade det min karriär.

Tellander och Alingsås HK höll kontakten och när lagkaptenen Magnus Andreason inför fjolåret lade skorna på hyllan öppnade sig en en lucka.

– Jag visste hela tiden hur AHK resonerade och de visste vad jag ville, så det kändes bra att komma tillbaka till klubben, säger Tellander.

Säsongen blev dock den jobbigaste i karriären. Det blev tidigt uppenbart att Charlie Sjöstrand var förstavalet på positionen och flera gånger fick Tellander inte ens plats i matchtruppen. Då kom också tankarna på att lägga av för första gången i karriären.

– Det var väldigt tungt och jag ska väl erkänna att jag emellanåt funderade på om det var värt det. Jag tänkte att det skulle vara bättre och roligare att lägga den tiden med familjen i stället.

 

Inför den här säsongen försvann flera nyckelspelare från Alingsås HK, där­ibland Sjöstrand. Och nya Mikael Franzén och Dennis Sandberg presenterade ett kvickare spel som passar snabbe Tellander utmärkt.

– Jag har fått mycket förtroende och då har också självförtroendet kommit, säger Tellander som hittills gjort 83 mål, att jämföra med de sju han mäktade med på hela förra säsongen.

Många av målen har kommit på kontringar, ofta assisterad av målvakten Mikael Aggefors, men även från kanten har Tellander varit effektiv. Snabbheten och spänsten gör att han kommer långt in i banan och lämnar inget annat val åt målvakten än att följa med ut en liten bit.

– Just målen från förstafaskontringar är nog de jobbigaste att släppa in för motståndarna. Då är det lätt att de blir stressade och gör fler misstag och vi kan göra ännu fler enkla mål.

Succén har inte gått obemärkt förbi och för två veckor sedan ringde förbundskaptenen Staffan Olsson.

– Jag var med i bruttotruppen en gång när jag spelade i Tyskland, men var aldrig med på någon samling. Och har inga landskamper från pojk- eller juniortiden heller, säger Tellander som i början av januari får landslagsdebutera vid 29 års ålder.

Dubbla landskamper mot Tyskland (3/1 och 5/1) och en mot Island (8/1) väntar. 

– Jag hade inte en tanke på jag skulle vara aktuell, jag tänkte helt enkelt att jag var för gammal… Det ska bli jättekul att få möta just Tyskland också på bortaplan efter mina år där.

 

Vad kan du tillföra landslaget?

– Jag vet inte, men jag hoppas att jag kan bidra med fart och bra avslut. Det ska bli riktigt roligt att få vara med och träna med de andra och se hur det fungerar.

Du delar position med Fredrik Petersen, som är raka motsatsen till dig både vad gäller personlighet och spelstil.

– Det ser jag bara som en fördel och det är väl därför jag är med också. Det är bättre att ha två olika spelare än två likadana.

Staffan Olsson jämförde dig med Jonas Källman när han presenterade landslagstruppen, vad säger du om den jämförelsen?

– Det är alltid kul att jämföras med någon som är så bra, samtidigt är det svårt att jämföra två spelare med varandra. Alla är olika. Men det är inte första gången jag hört det snacket. När jag kom ner till Tyskland pratades det också om att vi påminde om varandra.

Succé i elitserien under hösten och uttagen till landslaget. Vad gör du om någon proffsklubb vill ha dig?

– Ska jag vara helt ärlig känns inte det som något alternativ. Det finns ju en anledning till att vi flyttade tillbaka till Alingsås. Jag trivs jättebra här och kan inte se att vi ska riva upp det och åka utomlands igen.

Fakta Daniel Tellander
Född: 6 juli 1983.
Längd/vikt: 191 cm/89 kg.
Position: Vänster­sexa.
Tröjnummer: 3.
Yrke: Byggledare.
Tidigare klubbar: Kärr­torpspojkarna HF, Handens SK, HK Silwing/Troja, Hammarby IF, BK Söder, Djurgårdens IF, MT Melsungen, Borås HK.
Kom till AHK: Första gången 2006, andra gången 2011.
Mål 2012/13: 83.

Skrivet av Daniel Vandor   
2012-12-25 07:40