AHKIFK
Pontus Johansson gör ett av sina fyra mål mot IFK Kristianstad.                       Foto: Tommy Holl

Alingsås HK nya serieledare

Efter en rakt igenom stabil insats kunde Alingsås HK på söndagen besegra serieledarna IFK Kristianstad med klara 31-24 efter 14-12 i paus, därmed tog AHK över serieledningen.

– Jag tycker att vi gör en riktigt, riktigt bra match i alla delar. Som helhet var detta nog säsongens bästa match, säger AHK:s assisterande tränare Dennis Sandberg efter matchen.

I potten inför dagens match låg serieledningen. Hemmalaget Alingsås HK skulle ta över den från gästande IFK Kristianstad om man vann, medan det för gästerna räckte med ett kryss för att behålla den.

Inledningsvis var det gästerna som förde matchen och AHK hittade inte riktigt rätt i sina positioner bakåt. Inte heller framåt fick man till det under matchinledningen och således kunde Kristianstad skaffa sig ett litet målmässigt överläge.

– Vi hade lite problem med försvarsspelet i början, men efter drygt tio minuter tycker jag att vi får stängt till det bakåt. Vi tvingar Kristianstad till långa anfall och de får inga kontringar heller, säger Dennis Sandberg.

AHK å sin sida kontrade precis som man brukar göra, och allt som oftast var det landslagsaktuelle Daniel Tellander som, inför ögonen på förbundskaptenen Ola Lindgren, var siste man på bollen i flygande förstafaser.

Fram till den 18:e minuten höll gästerna dock sin ledning, men tack vare två kontringsmål från nämnde Tellander gick AHK från 7-8 till 9-8. Kristianstad kvitterade visserligen först till 9-9 och sedan 10-10 och 12-12, men känslan var ändå att AHK i detta skede tagit ett litet grepp om händelserna.

Efter Kristianstads kvittering till 12-12 var det AHK som såg till att gå till pausvila med två bollars ledning i form av 14-12, detta sedan först Jesper Konradsson och sedan Glenn Andersson, på passning från just Konradsson, gjort varsitt mål.

När den andra halvleken inleddes var det AHK som genom Johan Fagerlund såg till att utöka ledningen till 15-12. IFK:s Darko Martinovic reducerade strax efter underläget till två, men detta skulle visa sig vara sista gången gästerna var så nära i målprotokollet.

Istället var det hemmalaget, anförda av Jesper Konradsson, som fortsatte att dominera händelserna på planen. Sakta men säkert drygade man ut sin ledning mot ett tillsynes tröttkört IFK Kristianstad som inte hade kraften att vare sig springa hem ordentligt efter missade anfall eller själva trycka på i uppspelen.

Med kvarten kvar att spela var hemmalaget fem bollar upp (22-17) och sedan rann det på. Man fick träff bakåt och kunde själva göra en del enkla mål framåt, och som mest ledde man med åtta mål innan gästerna med matchens sista mål spikade slutresultatet 31-24.

Juryn hade ett svårt val när det kom till att utse bäste hemmaspelare denna eftermiddag, men valet föll till slut på Jesper Konradsson. Så här säger han om dagens match.

– Vi gör en nästan hundraprocentig insats på alla plan och alla positioner idag. Till en början var det jämnt, men vi hade pratat innan om att vi skulle springa mycket på dem, det är många kilo kött som ska hem. Min egen insats är helt ok, jag sätter de lägen jag får och några assist på kontot är alltid gott.

Utöver Konradsson stod även Daniel Tellander för ännu en bra insats, AHK:s assisterande vill gärna plussa för ytterligare en spelare:

– Anton Svensson gör ett jäkla bra inhopp även om han inte sätter sitt läge. Han gör ett bra jobb det lilla han spelar och det är sådana där små detaljer man ofta inte tänker på.

Även försvarsspelet över hela linjen, med treorna Glenn Andersson, Max Darj och Erik Nilsson i spetsen förtjänar överbetyg. Johan Nilsson visade också han upp sig från sin bästa sida då han från sin tvåaposition hade god kontroll på IFK Kristianstads landslagsman Markus Olsson.

På frågan om detta var säsongens bästa insats svarar Dennis Sandberg så här:

– Kanske, men Sävehof borta hamnar också högt på listan. Men som helhet, med försvar, kontring och uppställt anfall i åtanke så är detta nog ändå denna bästa matchen för säsongen.

Alingsås HK leder nu alltså serien efter 17 spelade matcher, det var nog inte många som trodde det innan säsongen. Men någon risk för att laget svävar iväg finns inte enligt Dennis Sandberg.

– Vi kan inte gå omkring och tro att vi är världsmästare bara för att vi just idag råkar leda serien. Den dag vi gör det, och frångår det vi måste göra planen, då förlorar vi. En eller två förluster i den här jämna serien innebär att man kan tappa både två, tre och fyra placeringar. Ödmjukhet är oerhört viktigt.

Till sist noterar vi att AHK för andra matchen i rad hade god utdelning från mittsex, sex mål på sex avslut.

– De har kommit igång där inne på linjen nu, det är två matcher i rad vi fått till en del mål därifrån och det är helt klart viktigt för vårt lag och vårt spel, avslutar Sandberg.

Om hemmalaget såg rappa och inspirerade ut lämnar IFK Kristianstads insats en del frågetecken efter sig. Många spelare kan bättre, och det var väl egentligen bara Olafur Gudmundsson som på allvar lyckades hota hemmaförsvaret. Markus Olsson började riktigt bra med försvann mer och mer ur matchen.Alingsås HK - IFK Kristianstad HK 31-24 (14-12)

AHK: Daniel Tellander 6, Jesper Konradsson 5, Glenn Andersson 4, Johan Fagerlund 4, Johan Nilsson 4, Pontus Johansson 4 (2), Max Darj 2, Alexander Borgstedt 2.

IFK: Olafur Gudmundsson 9, Markus Olsson 5, Anton Lindskog 3, Darko Martinovic 2, Claus Kjeldgaard 2, Johan Persson, Lars Möller Madsen, Johan Koch.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 16/40=40% + 1/1 7m.
* IFK: Herdeiro Lucau 10/33=30% + 1/2 7m, Henrik Nordlander 0/6=0% + 0/1 7m.

Utvisningar:

* AHK: 4x2 min.
* IFK: 5x2 min.

Straffar:

* AHK: 2/3.
* IFK: 0/1.

Pris till bästa spelare:

* AHK: Jesper Konradsson.
* IFK: Olafur Gudmundsson.

Domare: Jonny Ahlvin & Mikael Eketjäll.

Publik: 1 024.
Skrivet av Martin Johansson   
2012-12-16 19:42