Ofattbar vändning gav två poäng

Det fanns ingenting, absolut ingenting, som talade för att Alingsås HK skulle få med sig någon poäng från matchen mot IFK Skövde. Men när sextio minuter var spelade stod man där med två efter seger 35-34 (16-19), sedan Daniel Tellander avgjort med en sekund kvar att spela.

– Det känns nästan som en stöld, vi leder matchen i en sekund. Men jag är otroligt imponerad av vår moral, säger tränaren Mikael Franzén efter matchen.

Gästande IFK Skövde inledde matchen klart bäst. Gång på gång spelade man bort hemmalagets mittförsvar och hittade i dessa sekvenser in till en mycket duktig Markus Hagelin på linjen. Faktum är att man under matchens första nio och en halv minut hittade in till nämnde Hagelin inte mindre än sex gånger, med fyra mål och en straff som följd.

Alingsås å sin sida hade stora problem framåt. Slarv och undermåliga avslut, och när man väl kom till bra lägen så stod IFK:s Robert Lechte för ett antal fina parader.

Efter tio minuter ledde Skövde med 8-4 och mer skulle det bli. Under de kommande nio minuterna dubblade man nämligen siffrorna fram till hela 16-8. Alingsås hade tagit time out redan efter sex minuter och hade därmed inte möjlighet att på egen hand stopp på raset genom att prata ihop sig, nu fick man dock hjälp med detta då gästerna något överraskande tog sin time out i ledning 16-9 med tio minuter kvar av första halvlek.

Strax efter Skövdes time out tvingades Alexander Borgstedt, som så långt varit överlägset bäste AHK-are, utgå med en skadad fot, samma fot som höll honom borta från spel under försäsongen. Hur illa skadan är har undertecknad i skrivande stund inte koll på.

Med Borgstedt i omklädningsrummet knöt övriga AHK-spelare näven och minskade underläget från 12-18 när skadan inträffade till 16-19 i paus.

Hemmatränaren Mikael Franzén var allt annat nöjd med första halvlek:

– Vi var verkligen inte bra bakåt! Skövde behövde inte ens satsa ordentligt utan vi sprang på allt, gick bort oss gång efter annan och de kunde släppa in bollen till en fri linjespelare. Vi har en del att jobba på.

När andra halvlek blåstes igång såg det genast lite bättre ut för AHK. På ett par minuter hade man krympt underläget till en boll sedan i tur och ordning Max Darj, Jesper Konradsson och Johan Fagerlund målat. Men ikapp kom man inte, och detta var ett scenario som skulle upprepas flera gånger.

– Vi jobbar på och tar oss upp till underläge med ett för att sedan släppa iväg Skövde till tre, fyra och fem måls ledning igen, säger Franzén.

Och visst var det så. 19-20 till 19-21, 20-21 till 20-23, 24-25 till 24-27 och 26-27 till 26-30. När gästerna ryckt åt sig en fyramålsledning passade man också på att öka på till fem bollars försprång (27-32) varpå Alingsås med tio minuter kvar att spela begärde time out.

Någon omedelbar effekt fick den inte då Skövde gick till såväl 28-33 som 30-34, men när Tobias Warvne gjorde Skövdes 34:e mål skulle det senare visa sig bli det sista de för dagen vitklädda IFK-spelarna gjorde.

– Vi ryckte sönder matchen ganska bra på slutet med 5-1, punkt och dubbelpunkt och fick spelet att ske på våra villkor, och till sist fick vi även 6-0 att fungera bra vilket gav oss några sköna kontringar där "Tellan" är magisk, precis som Aggefors.

Med drygt fyra minuter kvar, tre bollar upp i form av 34-31, tog IFK Skövde time out. Efter denna gjorde man som sagt inga fler mål. Mikael Aggefors räddade de fem avslut Skövde hade efter time outen, och samtidigt gjorde AHK mål i alla sina anfall. Ett mål av Johan Fagerlund och tre av Daniel Tellander. Det sista kom med en (!) sekund kvar att spela och innebar alltså att Alingsås tog båda poängen i en match gästande Skövde dominerade i 55 minuter.

Vänstersexan Daniel Tellander gjorde inte mindre än elva mål denna afton, varav fem av AHK:s sex sista, och det var en nöjd matchhjälte som pustade ut när slutsignalen gått:

–Egentligen tror man ju inte på seger när det ser ut som det gör idag, vi får kämpa och slita hela vägen och det är inte förrän vi går ut och spelar 5-1 som vi får lite ordning på det.

Känslan när segermålet satt beskriver han så här:

– Allt bara rinner av en, man känner mest en stor lättnad när allt varit så stressat och pressat hela matchen. Jag försökte avsluta så snabbt som möjligt för jag hade inte riktig koll på klockan, det fanns inte tid att hänga ut målvakten, avslutar en mycket glad och nöjd matchjälte vid namn Daniel Tellander.

Sammanfattningsvis kan sägas att IFK Skövde i 55 minuter var det bästa laget, men när matchen väl skulle avgöras darrade man lite på manschetten, detta samtidigt som AHK var var kliniska i sina avslut.

Bäst i hemmalaget var nämnde Tellander, mycket bra var också Johan Fagerlund som ständigt ställer till det för motståndarna. Mikael Aggefors räddade "bara" tolv skott, men sex av dessa var under matchens sju sista minuter - när allt skulle avgöras.

Hos gästerna var det fyra spelare som stack ut; Niometerna Andreas Cederholm och Linus Lake samt mittsexan Markus Hagelin och målvakten Robert Lechte.

Avslutningsvis vill jag nämna dagens domare Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik som stod för en klockren insats matchen igenom.


Alingsås HK - IFK Skövde HK 35-34 (16-19)

AHK: Daniel Tellander 11, Johan Fagerlund 8 (2), Alexander Borgstedt 5, Max Darj 3, Pontus Johansson 3, Jesper Konradsson 2, Erik Nilsson, Johan Nilsson, Anton Svensson.

IFK: Markus Hagelin 7, Andreas Cederholm 7, Linus Lake 5 (1), Rasmus Wremer 4 (2), Daniel Komayesh 4, Jonas Samuelsson 3, Robin Wärn 3, Tobias Warvne.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 12/35=34% + 2/3 7m, Alexander Johnsson 6/14=43%.
* Robert Lechte 16/49=33% + 0/2 7m.

Utvisnignar:
* AHK: 3x2 min.
* IFK 3x2 min.

Straffar:
* AHK 2/2.
* IFK: 3/5.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Daniel Tellander.
* IFK: Markus Hagelin.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.

Publik: 920. 
Skrivet av Martin Johansson   
2012-12-09 19:33