Aggefors

AHK-målvakten Mikael Aggefors har varit strålande hela hösten. Foto: Tommy Holl

Aggefors effektivast i elitserien

Effektivast i hela elitserien enligt statistiken – men AHK-målvakten Mikael Aggefors håller inte riktigt med själv.
– Personligen tycker jag att de kan skrota just den statistiken, det är ändå ingen som förstår den, säger AHK-målvakten som har storspelat under hela hösten.

När Tumba under våren 2009 åkte ur elitserien kände Mikael Aggefors att han var mogen att lämna moderklubben, som han året innan hade spelet upp till just elitserien. Själv ville han fortsätta på högsta nivån i landet och tvekade inte när Alingsås HK hörde av sig. Ett AHK som bara veckan efter att Aggefors skrev på sitt kontrakt blev svenska mästare efter en oförglömlig final mot Guif.

Så i stället för allsvenskt spel mot Anderstorp, Stavsten och Warta fick Aggefors vara med på Champions League-äventyret och möta storlag som Hamburg, Ciudad Real och Croatia Zagreb.

– Det var ett tacksamt läge att komma in i och jag lärde mig mycket från (Rickard) Kappelin och känner att jag hela tiden har fortsatt att utvecklas. Jag har fått spela mycket och då kommer rutinen också. Den enda svacka jag egentligen känner att jag har haft sedan jag kom hit var i våras, då nådde jag inte den stabilitet och prestation jag borde ha nått, säger han.

När 15 omgångar är spelade av årets elitserie ligger Alingsås HK på en femteplats och en slutspelsplats, som var målet inför säsongen, finns alltså inom räckhåll.

– Det var lite turbulent från januari och framåt, när vi inte visste vem som skulle träna oss eller vilka spelare som skulle vara kvar. Det blev mycket nyttoch vi kunde egentligen inte ha så stora förväntningar på oss, men vi har nog överraskat både andra och oss själva. Det har varit kul att spela handboll i AHK i höst helt enkelt.

En starkt bidragande anledning till framgångarna under hösten är Mikael Aggefors storspel i målet.

– Det har gått ganska bra och jag har varit hyfsat stabil, säger han ödmjukt.

Statistiken och matchbetygen visar att det har gått mer än bara ”ganska bra”. Räddningsprocenten under hösten ligger på fina 43 och MEP-poängen (se tabellen här under är elitseriens klart högsta.

– Det är svårt att komma ifrån statistiken, det ska jag erkänna. Man får alltid frågan hur många procent man tagit när folk undrar hur det gått, men samtidigt ska man ta statistiken med en nypa salt. Jag tror att det registreras lite olika på olika ställen.

Men att du toppar MEP måste väl ändå säga något?

– Personligen tycker jag att de kan skrota just den statistiken, det är ändå ingen som förstår den. Borta mot Sävehof till exempel gjorde ”Jeppe” (Konradsson) fem mål och sju assist och var helt lysande, ändå fick jag bättre siffror trots att jag bara spelade en halvlek.

Så vem är elitseriens bäste målvakt?

– Förra året var det lättare, då var det ”Äpplet” (Mikael Appelgren). Thomas Forsberg är ju lysande i sina bästa stunder, liksom Herdeiro Lucau i Kristianstad, även om jag inte sett honom än.

Och var placerar du dig?

– Jag vet inte. Jag känner ju att jag har blivit bättre och mer rutinerad, men jag är ofta ganska kritisk mot mig själv och det är sällan jag blir helt nöjd.

Vad krävs för att du ska bli nöjd?

– Det finns alltid skott som man känner att man borde ha tagit. Kanske kan man vara nöjd om man känner att man tagit alla de skotten.

Appelgren spelar i Tyskland nu och Forsberg och Lucau har varit utlandsproffs. Har du sådana drömmar?

– Jag har faktiskt aldrig haft det, utan jag har mer drömt om att vinna SM-guld och få spela Champions League. Skulle det komma anbud när mitt kontrakt går ut får jag ta ställning till det då, men just nu trivs jag jättebra här.

Har AHK ett lag som kan vinna guld?

– Det är svårt att säga, det finns många lag som är bra. Men vi har slagit Sävehof två gånger och kryssat båda gångerna mot Guif, så det är klart att vi kan bli farliga i ett slutspel om vi tar oss dit.

Elitseriens MEP-liga:

Mikael Aggefors, Alingsås HK 55,93
Martin Bager, Ystads IF 52,13
Andreas Cederholm, IFK Skövde 49,16
Markus Olsson, IFK Kristianstad 47,62
David Löfgren, HK Drott Halmstad 45,32
Mathias Tholin, Eskilstuna Guif 44,76
Herdeiro Lucau, IFK Kristianstad 44,63
Mattias Zachrisson, Eskilstuna Guif 44,18
Martin Dolk, Hammarby IF 43,82
Kristian Bliznac, IK Sävehof 43,64
Skrivet av Daniel Vandor   
2012-12-08 16:42