Johan_3_webb

Johan Nilsson har fått allt mer förtroende i AHK under hösten. Foto: Tommy Holl

Nilsson levererar från flera positioner

Fjolårets målskörd har redan femdubblats och Johan Nilsson får mer speltid för varje match som går. Inte undra på att han trivs med handbollslivet just nu.
– Det har gått bra och det är kul att jag fått förtroende, säger 20-åringen ödmjukt. 

Vilken förening har fostrat flest spelare i dagens A-trupp? Svaret är IK Baltichov från Lerum.

För tre år sedan satte sig nämligen Johan Nilsson, Anton Svensson och Niklas Josefsson på tåget som gick i nordostlig riktning, en resa som också tagit dem uppåt i seriesystemet.

Alla tre elitseriedebuterade i fjol och den som tagit de största kliven hittills i höst är vänsterhänte Johan Nilsson.

Efter debuten borta mot Guif i fjol blev det två matcher till under hösten och en del inhopp under våren, men de senaste matcherna har han snittat runt halvtimmen per match. Och inte bara på sin ordinarie position som högersexa.

 

Många höjde på ögonbrynen när det var Nilsson som klev in och startade på högernio när Johan Fagerlund och Marcus Dahlin saknades mot Ystad och även mot Drott fick Nilsson under stora delar av matchen ta klivet upp från kanten. Nilsson själv trivs på båda positionerna.

– Som ung spelade jag alltid på nio meter, men när jag kom upp i A-laget i Baltichov som 15-åring fick jag spela på kanten. Men i HP Alingsås har jag nästan bara spelat högernia, så det kändes inte konstigt att gå in där, säger han.

– Jag är inte den som stressar upp mig, utan jag är nog lika lugn på planen som utanför. Det kanske är min största styrka på planen. Jag hade inget att förlora, utan det var bara att gå in och köra.

 

Även i försvaret har Johan Nilsson, 192 centimeter lång, fått ett stort ansvar.

– Vi har ju inte så långa niometersspelare, så jag brukar få gå in som tvåa för att vi ska få lite längd där. Där känner jag att jag har utvecklats mycket sedan jag kom hit. 

På vilka fler bitar har du utvecklats?

– Jag har fått vara skadefri och har kunnat utvecklas överallt. Jag har blivit starkare, snabbare och utvecklat de tekniska detaljerna. Det är otroligt inspirerande att träna med Marcus (Enström), jag har lärt mig mycket från honom. Han är otroligt lätt att prara med.

Och vad kan han lära från dig?

– Det vet jag inte, jag tycker att han är fulländad.

 

På söndag är det Redbergslid som gäller och Nilsson ställs bland annat mot förre Kielproffset och landslagsspelaren Henrik Lundström på sin kant.

– Man tänker inte att det är en gammal storspelare, när det är match är han som vilken motståndare som helst. För oss gäller det att hitta tillbaka till vinnar­spåret igen efter två raka förluster. Vi möter ett lag som inte riktigt fått ihop alla bitar än, men som blir riktigt, riktigt bra när de får det.   

Skrivet av Daniel Vandor   
2012-10-27 09:38