johnsson

Alexander Johnsson var planens bäste spelare. Foto: Tommy Holl

Johnssons storspel gav två poäng

Alingsås HK blev första lag att besegra Hammarby IF den här säsongen. Gästerna var aldrig i ledningen och AHK kunde vinna med 28–23 (15–11) efter storspel av Alexander Johnsson i målet.


Alexander Johnsson visade än en gång att Hammarby IF är ett motstånd som passar honom. I debuten i AHK-tröjan förra säsongen, hemma mot just Hammarby, storspelade han (seger 33–18) och i bortamötet i februari gjorde han återigen en kanoninsats (seger 24–22). Därför var det naturligt att låta 22-åringen starta för första gången den här säsongen.

– Alexander hade jättebra statistik mot Hammarby förra året och det var dags för honom nu att få en match. Han har sett bra ut på träningarna, så det var helt rätt att han skulle få stå och han visade att han var värd chansen, säger tränaren Mikael Franzén.

 

Boråsmålvakten, som snart är alingsåsare på riktigt (flyttlasset går nästa vecka), räddade hela tolv bollar (57 procent) i första halvleken och ytterligare sju i den andra. Totalt blev räddningsprocenten den här eftermiddagen fina 51.

– Jag fick reda på i går att jag skulle stå. Det var inget att stressa upp sig för, utan det gällde att ha bra fokus på motspelarna, vilket man har vare sig man startar eller inte. Jag och "Agge" (Mikael Aggefors) kompletterar varandra bra och hjälper varandra att läsa motspelarna, säger han.

En viktig sekvens i matchen var när det återstod några minuter av matchen och Johnsson först räddade en straff och i anfallet senare ett friläge.

– Det kändes som det blev lite säkrare då. Det var kanske inte det som gjorde att vi vann, men det gjorde i alla fall att vi kom närmare segern. Det kan gå fort och tappar man några anfall i rad är det lätt att det bli oroligt och det kan gå fort att tappa en ledning. Det blev lite hawaiihandboll i andra när de gick upp på ett offensivt försvarsspel som vi inte möter så ofta och chansspelade för att komma i fatt, säger han.

 

AHK och Hammarby följdes åt fram till 6–6, sedan gick hemmalaget ett litet ryck fram till 11–7 och släppte aldrig gästerna närmare än tre mål. Gästernas skyttekung (25 mål inför dagens match) Martin Dolk tilläts också bara göra ett enda mål (på sex försök).

– Jag är jättenöjd med två poäng även om det var slarvigt i dag. Jag tror inte vi har haft så här många tekniska fel på de övriga matcherna tillsammans. Samtidigt är Hammarby bra på det här, att förstöra tempot och stressa motståndarna. Och (Alexander) Johnsson är otrolig i dag, utan honom hade det kunnat bli betydligt mer oroligt. Om Skövdematchen var ett steg tillbaka visade vi i alla fall nu att vi vill och kan. Jag är nöjd med att vi de inte fick föra matchen, utan att vi hela tiden hade övertaget, säger AHK-tränaren Mikael Franzén.

 

Hemmalagets bäste målskytt för dagen blev Pontus Johansson. Sju mål kom från värmlänningens högerhand.

– Det känns väldigt gött. Det känns skönt att vara tillbaka i vinnarcirkeln efter matchen mot Skövde senast. Det kändes aldrig säkert, men samtidigt hade vi så bra lägen hela tiden och visste att det var upp till oss själva att dra dit den. Inte fega, utan bara fortsätta att köra hela tiden.

Vad tycker du om din egen insats?

– Första halvlek (fem mål) kändes riktigt bra, i den andra kom jag inte in i det på samma sätt.

 

Nästa match för Alingsås HK spelas på torsdag. Bussen går då norrut för match mot nykomlingen VästeråsIrsta.


Alingsås HK–Hammarby IF 28–23 (15–11)

AHK: Pontus Johansson 7 (1), Daniel Tellander 3, Jesper Konradsson 3, Payam Hatami 3, Johan Fagerlund 3 (2), Johan Nilsson 3, Glenn Andersson 2, Marcus Enström 2, Erik Nilsson, Alexander Borgstedt.
HIF:
Josef Pujol 10 (5), Elvar Fridriksson 4, Kasper Ottesen 2, Alexander Morsten 2, Jonatan Wenell 2, Adam Johansson, Nils Pettersson, Martin Dolk.

Målvakter:
* AHK: Alexander Johnsson 19/37=51% + 1/4 7m, Mikael Aggefors 1/3 7m.
* HIF: Daniel Svensson 16/37=43% + 1/3 7m, Olle Lindblom 3/7=43% + 1/2 7m.

Utvisningar:
* AHK: 1x2 min.
* HIF: 3x2 min.

Straffar:
* AHK: 3/6.
* HIF: 5/7.

Målutveckling:
5 min: 2–1. 10 min: 5–3. 15 min: 7–6. 20 min: 11–8. 25 min: 13–9. 30 min: 15–11. 35 min: 17–14. 40 min: 19–15. 45 min: 21–17. 50 min: 24–18. 55 min: 26–21. 60 min: 28–23.

Domare: Rickard Canbro och Mikael Claesson.

Publik: 900.

Skrivet av Daniel Vandor   
2012-10-07 18:24