Spelsugen Fagerlund tillbaka mot Bajen

Han värvades som kantspelare, men trivs bäst på nio meter. Det är också där Johan Fagerlund har gjort stor succé i säsongsupptakten.
– Jag har fått mycket förtroende och det känns som att jag har tagit till vara på det, säger 23-åringen.

Efter Alingsås HK:s tre första matcher hade Johan Fagerlund gjort hela 22 mål och toppade hela elitseriens skytteliga. När laget förlorade sin första match för säsongen, borta mot IFK Skövde, var han dock låst på Bokmässan i Göteborg. SVT:s beslut att sända matchen, som därmed flyttades till söndag från måndag, gjorde att han inte kunde medverka.

– Det har varit så varje år, men det är bara nu det blivit uppståndelse. Men jag förstår att det blev en del snack nu efter att det gått så bra i inledningen. Men både jag och klubben visste om det innan, så det var inte mycket vi kunde göra, säger Fagerlund, som trivs med den speltid och ansvar han får ta i dagens AHK.

– Vi har fått två nya tränare som satt sin prägel på laget och när vi tappade flera bra spelare har andra fått kliva fram, jag är en av dem. Vi har fått en riktigt bra start och har bra stämning i truppen. Vi har ett annorlunda och mycket snabbare spel i år, men vi har också spelartyperna för det. Samtidigt gäller det att vi använder farten på rätt sätt, annars kommer vi ingenstans.

 

Fagerlund själv är en av de spelare som har den snabbheten han beskriver och som är så viktig.

– Jag är ju inte så lång (1,80), så jag har varit tvungen att utnyttja min snabbhet både framåt och bakåt. I försvar kan jag inte stå på sex meter och vänta på motståndaren, då blir jag mosad. Jag måste spela offensivt och gå ut och stressa dem och göra dem osäkra.

Missat skott för motståndarna betyder allt som oftast målchans för AHK.

– Vi har ett jäkla tryck i kontringarna, särskilt i förstafasen. Vi har sagt att vi hellre chansar än inte försöka alls. Det gör att vi kanske kastar bort några bollar ibland och att det kan se slarvigt ut, men vi får också väldigt många enkla mål och får motståndarna trötta.

Att 203 centimeter långe Marcus Dahlin är tillbaka ser också Fagerlund som ett hot, trots att de slåss om speltiden på positionen som högernia.

– Det är klart att man alltid vill spela, men alla behöver avlastning. Och det är självklart ett lyft för laget att ha Marcus tillbaka. Det kommer så många enkla mål när han kan gå upp på elva meter och dra in bollarna, försvaret kommer inte åt honom. Tidigare har vi haft Bliznacs skyttekraft, nu får Dahlin kliva fram ännu mer.

 

Efter att ha missat förra matchen kommer Johan Fagerlung extra taggad till dagens match mot Hammarby IF från Stockholm. Ett inför säsongen nederlagstippat lag som varit säsongens stora överraskning hittills.

Samtliga fyra matcher har vunnits, däribland den mot svenska mästaren Sävehof senast.

– Det ska bli en kul match och bra värdemätare. Tidigare har de spelat ett 3–2–1-försvar och kanske gör de så nu också. För egen del är det lite roligare att möta utgrupperade försvar, där jag kan sätta tryck och utnyttja min snabbhet, säger Fagerlund. 

Skrivet av Daniel Vandor   
2012-10-06 13:13