"Stocken" tillbaka till Alingsås

Obesegrade Alingsås HK mot jumbon och nollpoängaren Skånela IF. Trots förutsättningarna ser gästernas assisterande tränare, förre AHK:aren Andreas Stockenberg,  fram emot att komma tillbaka till Nolhagahallen.
– Jag kan inte lova att vi kommer att vinna, men jag vet att vi kan göra det surt för dem, säger han.

Efter tre år i Alingsås med AHK-emblemet på bröstet gick i somras flyttlasset för Andreas Stockenberg. Tanken var att det skulle bli linköpingslaget RP som skulle få dra nytta av "Stockens" kunnande och engagemang den här säsongen, i stället hamnade han i Skånela och stockholmsförorten Märsta. En plats där han känner sig hemma.

– Verkligen. Jag bodde ju här i två år innan jag kom till Alingsås, så jag visste vad som väntade. Nu kom jag ganska sent, i slutet av juli, när organisationen egentligen var satt, men i stort sett kan man säga att jag har samma roll här som jag hade i AHK. Jag är assisterande tränare i herrlaget och är en länk ner till juniorerna, som jag kommer att vara med en till två dagar i veckan.

Men skillnader mellan jobbet AHK och Skånela finns ändå.

– Det var betydligt lättare i AHK, där hade jag ju det som mitt jobb. Nu arbeter jag åtta till fyra och sen är det handboll varje kväll. Nu är man inte lika utvilad när man kommer till träningarna och då blir det inte lika professionellt, men Skånela är inte där än som AHK är på seniorsidan.

 

På ungdomssidan har dock AHK mycket att lära från Skånela, menar Andreas Stockenberg.

– I ungdomsverksamheten finns det mycket som AHK kan lära från Skånela. Här uppe finns en ännu större handbollskultur, med en fantastisk verksamhet och väldigt duktiga ungdomsledare. Många har varit med ända från bollskolan och är skolade på samma sätt. Många fler är delaktiga, de lär av varandra, kollar varandras träningar. Framgång föder framgång.

Något som också visar vilken bred ungdomsverksamhet och sammanhållning det finns i klubben är det A-lag som i morgon gästar Alingsås.

– 13 av spelarna i A-laget har spelat i klubben sedan bollskolan, det kan nog ingen annan elitserieklubb mäkta med. Å andra sidan vinner man inte fler matcher på det, men den sammanhållningen är värd mycket. De här killarna har ju spelat tillsammans sedan de var små, även om några har varit ute i andra klubbar i korta perioder. 16 av de 19 killarna vi har i A-laget var också med i division 1. Vi fick en ny målvakt inför allsvenskan i fjol och i år har Christoffer Brännberger och Iris Ganibegovic (fostrad i klubben) kommit.

Hur är ditt samarbete med huvudtränaren Dag Lundin?

– "Dagge" och jag har jobbat ihop tidigare och trivs oerhört bra tillsammans. Bortser man från handbollen är det nog min absolut bästa kompis och vi kan prata om allt. Vi har samma handbollssyn, har en bra dialog och fungerar jätteebra tillsammans. Och det finns ingen prestige heller från något håll. Fast han är huvudtränare har han inga problem att komma till mig och fråga om råd.  

 

Om säsongsinledningen, som inneburit tre raka förluster och en sistaplats i tabellen, säger "Stocken.

– Vi är nykomlingar och allt måste klaffa om vi ska ta poäng. Vi har lärt oss massor i inledningen och har blivit bättre och bättre hela tiden. Mot Sävehof, som verkligen gick in med sitt bästa lag efter de två första förlusterna, gjorde vi vår bästa match och hängde med länge, men "Foppa" (målvakten Thomas Forsberg) var skillnaden. Han gjorde 22 räddningar, men vi kan heller inte skylla på otur. Vi var oskickliga och slarviga i avsluten. Men det känns ändå som vi har kommit i det. Målet är att vi inte ska ligga på 14:e plats när serien är slut, om det sen innebär att vi tar 20 poäng eller sex poäng vet jag inte, men vi ska inte sluta sist i alla fall. Det handlar om att överleva. Skulle vi åka ur är risken stor att vi blir söndervärvade, men kan vi hålla oss kvar kan vi bygga vidare med det lag vi har och kanske få in ytterligare spets.

Hur ska ni störa Alingsås?

– Alingsås är verkligen ett jättebra lag och har imponerat positivt på mig under försäsongen och inledningen av serien. Det blir inte lätt och jag kan inte lova att vi kommer att vinna, men jag vet att vi kan göra det surt för dem. Ingen motståndare kan nog AHK bättre än jag, även om det hänt lite i laget sedan jag lämnade.

Vad saknar du från Alingsås?

– Framför allt är det en väldig skillnad i domsluten mellan ett etablerat lag och en nykomling, haha. Inget ont om våra spelare, men spelarna i AHK har enormt mycket bättre förutsättningar och träningsmöjligheter. Organisationen runt A-laget är så otroligt mycket starkare, även om det hänt mycket här också. Jag tror ändå jag fått med mig mycket från AHK som vi kan använda här.

Vad är din relation till AHK i dag?

– Jag hade jättebra år i Alingsås och lärde mig massor. Det finns ingenting jag ångrar. Sen körde jag min still och alla kanske inte gillade det, men jag tror ändå att majoriteten tycker att jag gjorde ett bra jobb i Alingsås. Jag kontakt med många av spelarna fortfarande.

Vilka AHK:are skulle du vilja ha i Skånela?

– Glenn (Andersson) är en kille som alla tränare vill ha i sitt lag. Han är inte bäst på någonting, ändå är han bäst på allt. Han har ett enormt hjärta, kämpaglöd och vinnarskalle. Pontus Johansson är en annan kille jag beundrar. Han har varit bäst på träningarna i flera år, men inte riktigt fått ute det på matcherna. Han accepterade sin roll bakom Bliznac, men nu är det dags för honom att kliva fram och växa med det förtroende han får. Det är en kille som alltid ger hundra procent.

– Sen är det kul också att se hur AHK format så många spelare. Det är ju egentligen bara (Alexander) Borgstedt som kommit dit som en färdig elitseriespelare, resten har ju formats till det i AHK. (Mikael) Aggefors var inte färdig elitspelare när han kom, "Fagge" (Johan Fagerlund) var inte det, inte (Marcus) Enström heller. De har blivit toppspelare i elitserien i AHK.

Skrivet av Daniel Vandor   
2012-09-22 11:42