AHK6B

Lagkaptenen Glenn Andersson jublar över segern mot svenska mästarna. Foto: Tommy Holl

AHK vann premiären mot Sävehof

Elitseriesäsongen 2012/13 kunde inte ha börjat bättre för Alingsås HK. I den kokande Nolhagahallen besegrades de senaste tre årens svenska mästare IK Sävehof med 34–32 (19–14).
– Vi hade verkligen ingenting att förlora och det var en underbar inramning på matchen, säger åttamålsskytten Daniel Tellander.

Bilder från matchen, tagna av Tommy Holl, finns längst ner på denna sida.

Elitseriepremiären och derbyt och mot IK Sävehof mot Partille inleddes med en stående ovation för Kristian Bliznac för hans insatser under sina sex säsonger i Alingsås tröja – och avslutades med en för hemmalaget som svarade för en strålande insats.

Sävehof hade ledningen blott två gånger under matchen (2–3 och 3–4), annars var det hemmalaget som höll i taktpinnen och gästerna hade svårt att hänga med i det höga tempot. Mikael Aggefors strålande målvaktsspel i kombination med Daniel Tellanders och Marcus Enströms snabbhet gjorde också att AHK kunde göra flera enkla kontringsmål. I halvtid hade hemmalagets kantspelare gjort sju spelmål – bortalagets noll.

– Vi gjorde en väldigt bra första halvlek, även om jag känner att jag släppte några enkla också. Men vi lever mycket på vårt snabba spel och kontringar och jag vet att Marcus och "Tellan" är så snabba och att de kan ta tillvara även på dåliga utkast, säger Aggefors som stor för nio räddningar och flertalet assist i första halvleken.

Första Sävehofmålet från kanten kom i inledningen av den andra halvleken (Victor Fridén), men när gästerna inledde halvleken med tre raka mål blev det ändå spänning i matchen igen.

– Jo, man blev lite orolig där när de började knappa in, men sen skärpte vi till oss igen, säger Daniel Tellander som blev matchens bäste målskytt och också vald till matchens bäste spelare.

Åtta mål blev det från stockholmaren, som också imponerade på försäsongen med kyla och effektivitet.

– Får man förtroende så brukar det lossna och man vågar ta fler avslut, även de lite sämre, säger Tellander, som gjorde det viktiga 33–29-målet när Sävehof var inne i en bra period.

– Men det var först när Marcus (Enström) gjorde 34–31 som man kände att det var klart. Man kan aldrig slappna av mot ett lag som har så mycket kvalité.

 

Alingsås HK:s nye tränare Mikael Franzén, som de senaste två åren lett just Sävehof till två SM-guld, var förstås nöjd med sina mannar.

– Det är härliga siffror på tavlan och taktiskt sett gör vi gör en mycket bra match. Det är klart att det blev lite nervöst på slutet när de började tugga ikapp.

Att det skulle vara en personlig revansch för honom, att slå klubben han fick lämna, håller han inte med om.

– Jag kan inte gå runt och söka personlig revansch, utan det är killarna på planen det handlar om och som jag är här för. Stundtals var det riktigt bra handboll och vi kämpade som aldrig förr. Samtidigt kommer Sävehof att få spela många sådana här matcher. De är svenska mästare, favoriter och laget som alla vill slå, säger han.

 

Kristian Bliznac var förutom Fredrik Larsson enda sävehofaren som inte behövde åka hem med ett underkänt betyg, men han var förstås ändå besviken över att förlora.

– Det spelar ingen roll att det var Alingsås vi mötte och Nolhagahallen vi spelade i. Jag vill alltid vinna och hatar att förlora. Men vi spelade inte bra och vi slarvade alldeles för mycket. Vi sa inför matchen att vi inte skulle låta dem få kontra på oss, men ändå gjorde dom det hela tiden.

En sak kommer han dock för alltid att minnas från den här matchen – hyllningen i samband med presentationen inför matchen.

– Jag trodde kanske att jag skulle få några applåder, men det här var helt sjukt. Det är någonting jag aldrig kommer att glömma. Läppen darrade rejält men jag försökte att inte visa det.Alingsås HK - IK Sävehof 34-32 (19-14)

AHK: Daniel Tellander 8, Marcus Enström 7, Jesper Konradsson 5, Johan Fagerlund 5 (1), Pontus Johansson 3, Glenn Andersson 2, Alexander Borgstedt 2, Erik Nilsson, Johan Nilsson.

IKS: Fredrik Larsson 8 (2), Victor Fridén 7 (3), Kristian Bliznac 6, Jesper Nielsen 4, Kent Robin Tönnesen 3, Viktor Rhodin 2, Eric Forsell Schefvert 2.

Målvakter:
* AHK: Mikael Aggefors 17/44=39% + 0/4 7m, Alexander Johnsson 0/1 7m.
* IKS: Peter Johannesson 9/25=36%, Thomas Forsberg 2/19=11% + 0/1 7m.

Utvisningar:
* AHK: 5x2 min.
* IKS: 5x2 min.

Straffar:
* AHK: 1/1.
* IKS: 5/5.

Pris till bästa spelare:
* AHK: Daniel Tellander.
* IKS: Fredrik Larsson.

Domare: Göran Jonsson & Henrik Mäkinen.

Publik: 1 108 personer. 

* Skottutdelning
* Spelarstatistik Alingsås HK
* Spelarstatistik IK Sävehof

OBS! Resultatet ändrades i efterhand till 10-0 då Kristian Bliznac spelade för Sävehof trots att han inte varspelklar.

Klicka på bilderna för att få upp dem i större format.
                       FOTO: Tommy Holl
 


Skrivet av Daniel Vandor   
2012-09-12 21:22