Osannolik upphämtning i Lund

Efter 30 spelade fanns det absolut ingenting som talade för att det skulle bli några AHK-poäng. Lugi dominerade halvleken stort och gick till pausvila med 15-8 i bagaget. Men skam den som ger sig, när klockan stod på 60 minuter hade AHK hämtat upp hela underläget och krigat sig till en poäng sedan Marcus Dahlin kvitterat till 23-23 med bara fem sekunder kvar att spela.

Alingsås HK gjorde alltså en "Polen" idag. den minnesgode kommer ihåg att Polen låg under med 9-20 i paus mot Sverige i den senaste EM-turneringen för att sedan vinna den andra halvleken med samma siffror.

Det stora pausunderläget till trots så såg det helt ok ut inledningsvis. Bakåt stod AHK bra men Mikael Aggefors i målet fick inte tag i Lugis avslut. Fram till 5-5, som kom på straff genom Asbjörn Fridriksson, hängde AHK med, men sedan infann sig en måltorka av sällan skådat slag.

Lugi gick från 5-5 till 13-5 (!) innan AHK återigen kom med i målprotokollet. Mellan Fridrikssons 5-5 och Kristian Bliznacs reducering till 13-6 gick det hela sexton minuter och tjugo sekunder. Noterbart är att Lugis målvakt Linus Persson under denna period bara räddade ett skott, ett faktum som säger en del om AHK:s anfallsspel som bland annat bjöd på fem tekniska fel, fyra skott utanför, tre skott i målramen och tre skott i block under den första halvleken.

I första halvlekens slutsekunder fick AHK ytterligare en straff, och på denna spikade Asbjörn Fridriksson paussiffrorna till 15-8 i hemmafavör.

Inför den andra halvleken handlade det för att AHK:s del att spela för hedern. Så dåliga som man var under den första halvleken är man så klart inte.

Till en början var det inte mycket som heller i den andra halvleken talade för AHK. Lugi höll sitt sjumålsförsprång fram till 18-11 efter 37 minuter. I detta skede drabbades Lugi av tre utvisningar på drygt sex minuter. AHK vann dessa överlägen med sammanlagt 4-1 och var således i underläge med 19-15, ett underläge som några minuter senare var nere i tre bollar vid 20-17 med dubbla chanser på 20-18.

Lugi svarade på detta med två raka mål fram till 22-17 när det återstod tio minuter. AHK bytte i detta skede målvakt. Mikael Aggefors ut och Alexander Johnsson in. Johnsson tackade för förtroendet och räddade fem av de sex avslut han fick emot sig. Sakta men säkert närmade sig AHK i målprotokollet och när Lars Bernhardsson gjorde sitt enda mål för aftonen var det reducerat till 22-21.

Lugis bäste spelare, Anders Hallberg, återgav sitt lag tvåmålsledningen då han efter knappa 57 minuter satte 23-21 bakom Johnsson. Lagen brände sedan varsitt anfall innan Payam Hatami med 1.30 kvar av matchen satte 23-22. Lugi kom sedan inte till avslut i sitt nästa, som skulle visa sig bli det sista, anfall utan blev istället avblåsta för passivt spel.

Alingsås plockade ut Alexander Johnsson och slängde in Marcus Dahlin som västspelare. Och det blev Dahlin som tog det sista avslutet, ett avslut som han tråcklade in mellan benen på Linus Persson fram till slutresultatet 23-23.

Sett till hela matchen får denna AHK-poäng bokföras på kontot bonuspoäng. Lugi leddde hela vägen och borde ha säkrat båda poängen. Men för att dra en klyscha så är det ju så att en match alltid varar i 60 minuter, och detta tog AHK vara på idag.

Den undermåliga första halvleken höll på att ställa till det i jakten på den åtråvärda fjärdeplatsen, men tack vare god moral och smarta taktiska dispositioner i defensiven med både en- och tvåpunkt kunde man till slut kämpa sig till en poäng.


Lugi HF - Alingsås HK 23-23 (15-8)

LUG: Anders Hallberg 5, Albin Tingsvall 4, Nemanja Milosevic 4, Niklas Gudmundsson 4 (2), Kristian Meijer 3, Anton Roth 2, Jakob Wickman Modigh.

AHK: Charlie Sjöstrand 6, Payam Hatami 4, Asbjörn Fridriksson 4 (2), Kristian Bliznac 3, Marcus Enström 2, Marcus Dahlin 2, Lars Bernhardsson, Pontus Johansson.

Målvater:

* LUG: Linus Persson 9/30=30% + 0/2 7m.
* AHK: Alexander Johnsson 7/15=47% + 0/1 7m, Mikael Aggefors 4/17=24% + 0/1 7m.

Utvisningar:

* LUG: 3x2 min.
* AHK: 1x2 min.

Domare: Maths Nilsson & Patrick Håkansson.

Publik: 1 433.
Skrivet av Martin Johansson   
2012-02-29 22:04