Sverige till kvartsfinal

Efter en rysare av sällan skådat slag tog sig Sverige idag vidare till kvartsfinal i U21-VM. Åttondelsfinalen mot Ryssland vanns med 40-39 (34-34, 16-17) efter förlängning sedan Guifs Mattias Zachrisson avgjort med en sekund kvar att spela.


Segern till trots - detta var allt annat än en bra insats av Sverige. Man hamnade i underläge med 3-0 efter mindre än två minuter, och sedan fick man egentligen jaga resten av matchen. Sverige kom ikapp gång efter annan men när man väl var ikapp ville man så fort som möjligt ta ledningen, varpå de tekniska felen och de dåliga avsluten kom på löpande band.

Pausunderläget var bara en boll och inför den andra akten kändes matchen helt öppen. Förhoppningar fanns så klart om förbättrat svenskt spel, men så blev det egentligen inte. Men Sverige visade god moral och vägrade ge sig trots att inte försvars-, och kanske framför allt målvaktsspelet, fungerade. Med bara 15 sekunder kvar av ordinarie tid kom också den så viktiga kvitteringen som tog matchen till förlängning, ett mål signerat Mattias Zachrisson.

Förlängningen såg ut som matchen i övrigt, dock höjde Sverige sitt försvarsspel lite vilket tvingade fram en del tekniska fel från Rysslands sida. Lagen bytte mål med varandra och när bara ett par sekunder återstod av den första förlängningshalvan kvitterade Ryssland.

I den andra förlängningshalvan var det Ryssland som tog kommandot, något som skicakde dem upp i ledningen. Dock höjde sig Sverige något och kunde kvittera med 1.30 kvar att spela. Man hade också chansen att ta ledningen med 50 sekunder kvar, men ett svagt avslut senare var det Ryssland som var i anfall och hade matchboll. Av detta blev det inget och istället fick Sverige tag på bollen med mindre än tio sekunder kvar. Några passningar och sekunder senare var bollen i händerna på Mattias Zachrisson, och i sitt kantläge gjorde han inget misstag trots att han fick en rejäl smäll i skottögonblicket.

Det svenska jublet visste inga gränser när slutsignalen förkunnade att man var klara för kvartsfinal.

Av AHK-spelarna var det Max Darj som fick mest speltid med drygt 26 minuter på banan. Pontus Johansson fick enligt den officiella statistiken spela drygt fem minuter.

I kvartsfinalen kommer Sverige att ställas mot antingen Danmark eller Norge. Denna åttondelsfinal börjar 19:30 och kan följas här.

Kvartsfinalen mot Danmark/Norge spelas på tisdag, dock är det ännu inte klart vilken tid matchen går. Enligt alltomhandboll.nu kommer TV4 att sända Sveriges matcher från kvartsfinalen och framåt, gissningsvis på TV4 Sport. Den som inte har denna kanal kan hålla utkik här på hemsidan för länk till websändningen.

Sverige - Ryssland 40-39 (34-34, 16-17)

SVE: Mattias Zachrisson 11, Rickard Lönn 7, Andreas Nilsson 7, Oskar Ysander 4, Andreas Cederholm 3, Hampus Svännel 2, Mattias Thynell 2, Linus Arnesson 2 (2), Thomas Varsamis, Richard Hanisch.

Bästa målskyttar RYS: Sergej Zjedik 11, Vladislav Kosjman 7.

Målvakter:

* SVE: Leo Larsson 6/35=17%, Peter Johannesson 1/11=9%.
* RUS: Dmitrij Pavlenko 14/52=27% + 0/2 7m.

Utvisningar:

* SVE: 1x2 min.
* RYS: 3x2 min.

Domare: Ivan Mosorinski & Aleksandar Pandzic, Serbien.


 
Skrivet av Martin Johansson   
2011-07-24 19:07