Alingsås HK defilerade till semifinal

Det blev en favorit i repris när AHK idag tog emot HK Malmö i en direkt avgörande match. Alingsås visade att man är som bäst när det gäller som mest och vann övertygande med 32-23 efter 15-9 i paus, detta i en match som påminde en hel del om de minnesvärda slutspelskamperna från säsongen 08/09.

Innan matchen snackades det en del om vilket matchscenario vi skulle få ikväll. De flesta var nog överens om att det skulle bli en jämn match, även om det fanns önskedrömmar om respriser från avgörande kvarts- och semifinaler från guldsäsongen 08/09. Den minnesgode vet då att vi pratar om utklassningsseger för AHK, och precis så blev det även denna gång.

Alingsås fick en kanonstart och gick fram 4-1 på drygt fem minuter. Många trodde säkert att matchen skulle gå direkt, men Malmö ville annat och kunde tack vare bra försvar och mycket effektivt kontringsspel närma sig snabbt. Man kom också ikapp då Rasmus Skram kvitterade till 5-5 efter tio minuter.

AHK svarade på detta med att göra fyra mål samtidigt som man höll nollan i nästan åtta minuter vilket gav ledning 9-5. När man väl gjort detta ryck släppte man sedan inte in matchen igen. Gästerna försökte så gott de kunde, men en fenomenal Mikael Aggefors i AHK-buren stoppade det mesta Malmös spelare kastade emot honom. "Agges" räddningsprocent efter 30 spelade minuter var otroliga 68 % sedan han tagit 17 av 25 skott.

Nu är det sällan bara målvakten som är bra när han gör många räddningar, och precis så var det idag också. AHK:s försvar spelade på en mycket hög nivå under den första halvleken och många av Malmös avslut kom från svåra, ibland omöjliga, lägen. Hemmaledningen efter 30 minuter var 15-9 sedan Kristian Bliznac mot slutet av halvleken låtit bössan tala på ett sätt som påminde om säsongen 08/09.

Malmös chans att vända i den andra halvleken var att få en bra start. Man gjorde halvlekens första mål men AHK svarade med att göra två. Därefter visades en hemmaspelare ut, men istället för att närma sig i målprotokollet hamnade man längre efter då Alingsås vann undertalspelet med 2-1.

När Malmös värsta attacker bedarrat i inledningen av den andra halvleken avgjorde Alingsås i ett huj. Man gjorde mål kontring, från nio meter, från linjen, från kanterna och efter fina kombinationer. Ledningen växte snabbt och var som tolv mål vid ställningen 28-16 efter 50 minuter. Malmö snyggade till siffrorna mot slutet av matchen och slutresultatet skrevs till 32-23.

Alingsås ville idag visa att man är bäst när det gäller, och detta visade man med eftertryck. Malmö tilläts inte komma någonstans när de tvingades till uppställt anfallsspel utan fick mest lita till kontringar och spel i numerärt överläge för att göra mål.
Hemmalaget visade upp ett fint register med bra bredd, både i spel och trupp. Tio målskyttar och ett varierat spel blev för mycket för Malmö denna afton.

Bäst i hemmalaget var målvakten Mikael Aggefors som landade på fina 58 i räddningsprocent. Plus också till Kristian Bliznac som verkar vara på väg mot storformen, samt hela försvarslinjen. Ett extra defensivt plus delar vi ut till Pontus Johansson som helt raderade ut Fredrik Lindahl från spelet.

Toppar i Malmö var duktige vänstersexan Rasmus Skram, som precis som vanligt var säker i läget, mittsexan Sebastian Geissler som slet matchen igenom samt målvakten Jerome Cazal.

För AHK går säsongen vidare med semifinalspel mot Guif, en semifinalserie som börjar redan på söndag.


Alingsås HK - HK Malmö 32-23 (15-9)

AHK: Kristian Bliznac 7, Marcus Enström 6, Charlie Sjöstrand 4, Lars Bernhardsson 3, Anders Rylander 3, Pontus Johansson 3 (3), Johan Fagerlund 2, Payam Hatami 2, Glenn Andersson, Björn Iveland.

HKM: Sebastian Geissler 5, Rasmus Skram 5 (1), Fredrik Lindahl 3, Christoffer Björklund 3, Calle Sjödin 2, Mirsad Pecikoza 2, Mattias Thynell 2, Christoffer Geissler.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 22/38=58% + 0/1 7m, Petter Hansson 0/6=0%.
* HKM: Jerome Cazal 13/40=33% + 1/4 7m, David Andersson 1/3=33%.

Utvisningar:

* AHK: 4x2 min.
* HKM: 5x2 min.

Straffar:

* AHK: 3/4.
* HKM: 1/1.

Pris till bästa spelare:

* AHK: Mikael Aggefors.
* HKM: Rasmus Skram.

Domare: Göran Jonsson & Henrik Mäkinen.

Publik: 1 071.


Skrivet av Martin Johansson   
2011-04-13 21:55