AHK spände musklerna mot Skövde

Efter en försvarsinsats som nog får kategoriseras som lagets bästa någonsin kunde AHK idag spela in två kassaskåpsäkra poäng. Detta då man i västgöraderbyt besegrade IFK Skövde med 26-17 efter 12-10 i paus.

Hemmalaget fick en fantastisk start på matchen och gick på fem minuter fram till ledning 5-1 och 6-2 innan gästande Skövde fick ordning på grejerna. Som så ofta när ett lag får en start som den idag kommer det sedan en liten dip, och denna match var ingen undantag. Skövde gjorde fyra raka mål och var hastigt och lustigt ikapp till 6-6.

Lagen bytte sedan mål med varandra frm till 9-9 då AHK gjorde nästa ryck. Tack vare höjd intensitet i försvaret kombinerat med effektivitet framåt gjorde man 3-0 på tre minuter fram till 12-9 innan Skövde kunde spika pausresultatet 12-10 med halvminuten kvar att spela.

När statistiken från den första halvleken kom rynkade undertecknad lite på ögonbrynen. Anledningen till detta var att Mikael Aggefors endast räddat två skott. Att leda med 12-10 i paus trots att man bara har två räddningar skvallrar om ett försvarsspel utöver det vanliga.

Inledningen av den andra halvleken liknade i mångt och mycket starten på den första. Alingsås gjorde snabbt ett ryck och gick fram till 15-11 på tre minuter, detta sedan Johan Fargerlund gjort AHK:s alla tre mål.

Av bara farten gjorde AHK ytterligare tre mål och ledningen var efter 43 minuter hela 18-11. Om försvaret var bra i första halvlek vet jag inte vad man ska säga om inledningen av den andra. Ett insläppt mål på nästan 14 minuter säger det mesta. Nu var det dock inte bara försvaret som var bra, Aggefors som bara gjorde två räddningar under den första akten svarade under AHK:s ryck för sju parader på åtta skott.

Som alla förstår var matchen avgjord efter detta ryck och AHK kunde defilera mot två säkra poäng. Ledningen växte sig större ju längre matchen led och var som störst tio mål för att vid slutsignalen stanna vid nio efter siffrorna 26-17.

Alingsås gjorde som redan konstatarats en mycket bra match defensivt. Detta är vi vana vid och många tar det för givet att laget ska släppa in få mål. Idag föll fler bitar på plats då anfallsspel och kontring fungerade bättre än senast mot Malmö, och detta kunde Skövde inte stå emot.

Bäst i AHK:s offensiv var Johan Fagerlund som verkligen fått en nytändning sedan han flyttade ut på nio meter. Med fart i benen och kyla i avsluten visar "Fagge" att han är en spelare att räkna med. Sju mål på sju avslut och ett i övrigt frejdigt anfallsspel från Johan belönades helt riktigt med priset som bästa hemmaspelare.

Defensivt får alla, från etta till etta, högsta betyg. Oavsett vilken uppställning AHK spelade med bakåt hittade Skövde få lösningar. Mikael Aggefors hade som nämnt 20 i räddningsprocent i den första halvleken, men i den andra halvleken spikade han igen och räddade 59% av Skövdes avslut under de avslutande 30 minuterna.

Men, som någon sa efter slutsignalen, AHK har inte vunnit någonting ännu. Detta var bara en match av sex i slutspelsserien och dagens seger betyder ingenting om laget inte vinner fler matcher.

Skövde såg lite sega och fantasilösa ut denna afton. Man fick inte sin sedvanliga snurr på anfallsspelet och därmed kunde Skövde heller inte spela in till säkre mittsexan Andreas Nilsson i den utsträckning man vill och behöver. När inte heller skyttet utifrån fungerade blev AHK denna afton en övermäktig motståndare, och Skövde får åka hem och slicka såren inför helgens match mot Malmö. Bästa aktörer i dagens IFK var Linus Lake och målvakten Mikael Appelgren som med sitt stabila spel såg till att AHK-segern inte blev större.


Alingsås HK - IFK Skövde 26-17 (12-10)

AHK: Johan Fagerlund 7, Kristian Bliznac 5, Marcus Enström 4, Charlie Sjöstrand 3, Payam Hatami 3, Pontus Johansson 2 (2), Lars Bernhardsson, Björn Iveland.

IFK: Linus Lake 6 (2), Magnus Järlström 3, Niklas Forsmoo 2, Andreas Nilsson 2, Fredrik Arvidsson, Johan Elf, Magnus Johansson, Markus Hagelin.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 12/27=44% + 0/2 7m.
* IFK: Mikael Appelgren 15/39=38% + 0/2 7m.

Utvisningar:

* AHK: 2x2 min.
* IFK 4x2 min.

Pris till bästa spelare:

* AHK: Johan Fagerlund.
* IFK: Linus Lake.

Domare: Maths Nilsson & Patrick Håkansson.

Publik: 1 062. 
Skrivet av Martin Johansson   
2011-03-31 21:57