Ny stabil bortaseger för AHK

Det var i mångt och mycket samma segerrecept idag mot Lugi som i måndags mot Drott. Ramstarkt försvarsspel kombinerat med en glödhet Petter Hansson mellan stolparna gav två sköna bortapoäng även denna gång. AHK:s segersiffror skrevs till 20-17 (12-8).

Det var kanske inte alltid så snyggt, men till slut är det alltid poängen som räknas. AHK svarade för ännu en grym försvarsinsats, och förra matchens 18 insläppta mål blev idag till 17. Detta i en match som slutade 20-17 till AHK, ett resultat som var vanligt på 90-talet.

AHK fick en jobbig start på dagens match och det dröjde sju minuter innan Pontus Johansson, i numerärt underläge, kunde spräcka Lugis nolla. Hemmalaget hade så långt gjort tre mål, och hade det inte varit för Petter Hansson hade ledningen varit betydligt större. Hansson hade så här långt in matchen nämligen stått för sex räddningar, varav två från straffpunkten.

När nollan väl var spräckt jämnade AHK ut ställningen ganska omgående innan man efter 21 minuter tog ledningen för första gången. När man väl var i ledningen utökade man den också och gick till 10-7 innan Lugi återigen kom med i målprotokollet efter fyra raka AHK-mål. I paus var ledningen 12-8 sedan Magnus Andreason spikat paussiffrorna från sjumeterspunkten.

I den andra halvleken fortsatte AHK att spela klockrent bakåt vilket så klart hjälpte Petter Hansson till många räddningar. Under den första kvarten av den andra akten släppte man bara in tre mål samtidigt som man gjorde fem vilket gav en sexmålsledning vid 17-11. AHK hade sedan 19-13 innan Lugi under en sexminutersperiod gjorde fyra raka mål, vilket hastigt och mindre lustigt gjorde match av det hela.

Samtidigt var det bara fyra mintuer kvar, och känslan var att ytterligare ett AHK-mål skulle säkra båda poängen, och så blev det. Pontus Johansson klev upp på tio meter och skickade upp bollen i Linus Perssons högra kryss fram till viktiga 20-17. Var det inte avgjort redan här så avgjorde Petter Hansson i Lugis nästa anfall då han räddade Sebastian Lindells avslut från högerkantet.

Matchens sista tre minuter var sedan lite slarviga, dock tar vi med oss att juniorern Niklas Josefsson fick göra Elitseriedebut. Det var inte sista gången Niklas spelade på denna nivå.

Sammanfattningsvis får man säga att detta inte var en match för den som tycker om att se frejdigt anfallsspel och mycket mål. Istället bjöds vi på två bra försvar med tillhörande målvakter, och en match som endast innehöll 37 mål.

18 mål sist och 17 idag blir 35, så många mål har AHK släppt in de två senaste matcherna. I dagens handboll är det som bekant inte onormalt att ett lag släpper in 35 mål på en match, att göra det på två är rent fantastiskt. Så här långt har laget gjort allt man kan önska och kräva i Kristian Bliznacs frånvaro, framför allt defensivt.

Spelarbetygen skulle vi kunna kopiera från Drottmatchen. Och det gör vi. Alla får överbetyg för det defensiva insatsen, och kanske blir betyget högre än senast då Jonathan Berg saknades denna gång vilket tvingade spelare att spela på ovana platser bakåt. Petter Hansson får ett eget omnämnande för sitt strålande spel mellan stolparna. Två räddade straffar sist och tre idag, detta kan vi jämföra med de tre straffar Petter tidigare tagit i de 17 tidigare matchen han spelat.

Även Lugi saknade spelare denna afton. Kim Ekdal Du Rietz, Anders Hallberg och Johan Fohlin för att tala klarspråk. Bra i Lugi var förre AHK-spelaren Mikael Söndergaard som tog stort ansvar, inte bara i det egna spelet utan även som spelfördelare från högernio. Plus också till målvakten Linus Persson som tog det han skulle.

Lugi HF - Alingsås HK 17-20 (8-12)

LUG: Joakim Bååk 5, Mikael Söndergaard 3, Sebastian Lindell 3, Niklas Gudmundsson 3 (1), Viktor Sandberg 2, Björn Nordmark.

AHK: Pontus Johansson 5, Lars Bernhardsson 3, Björn Iveland 3, Johan Fagerlund 2, Charlie Sjöstrand 2, Anders Rylander 2, Marcus Enström, Glenn Andersson, Magnus Andreason 1 (1).

Målvakter:

* LUG: Linus Persson 12/28=43%, Joakim Svensson 0/3=0% + 0/1 7m.
* AHK: Petter Hansson 18/34=53% + 3/4 7m.

Utvisningar:

* LUG: 2x2 min.
* AHK: 6x2 min.

Domare: Niclas Widell & Jonas Åström.

Publik: 1 123.
Skrivet av Martin Johansson   
2011-02-10 22:47