lars
Lars Bernhardsson blev bäste målskytt och bidrog starkt till segern. Foto: Martin Larsen

Historisk seger mot Hammarby

Så kom den då äntligen, den första segern borta mot Hammarby i Elitseriesammanhang. I en målsnål tillställning var AHK till slut det starkare laget och man lämnade Eriksdalshallen med segersiffrorna 22-20 (10-10) i bagaget.

AHK hade försökt åtta gånger tidigare utan att lyckas, men på det nionde försöket lämnade man Hammarbys hemmaborg Eriksdalshallen med båda poängen.

Precis som förvarnat var det inte så att AHK bara kunde åka till Stockholm och hämta hem två poäng. Hammarby var precis så konsekventa som väntat och gjorde sin grej bra. Dock var Alingsås lite bättre och framför allt var det försvaret som gladde tränaren Robert Wedberg mest:

- Vi släpper 20 mål på bortaplan, så det är klart att försvaret fungerade precis så bra som vi ville. Vi har prioriterat det defensiva en tid och det är skönt när det ger utdelning. Dessutom spelade vi utan Ville Kangas som fick vila efter lördagsmatchen.

Bland de spelare som höjde sig över mängden i det defensiva arbetet fanns Glenn Andersson, Max Darj och Pontus Johansson.

- Max var faktikst lysande idag, detsamma gäller Pontus och Glenn. Att Glenn fick vila mot Fyllingen i lördags var så här med facit i hand helt rätt beslut, säger Robert.

Matchen var en jämn historia från första till sista minut. I den första halvleken inledde Hammarby bäst och gick till 3-1 innan AHK kom in i det. AHK kontrade med att gå upp till ledning 8-6, men hemmalaget var starkast under slutet av halvleken och i paus var det oavgjort, 10-10, sedan Hammarbys bäste målskytt Anders Wiik-Rydberg kvitterat med fyra minuter kvar.

I andra halvlek gick AHK fram till ledning 13-11, men Hammarby stretade emot och tio minuter in på den andra akten var ställningen 15-15.  Efter detta gjorde AHK sitt första ryck då man gjorde 4-1 på tio minuter fram till 19-16. Noterbart är att Mikael Aggefors under denna period bara behövde göra en enda räddning, ett bevis så gott som något på klassen på AHK:s försvarsspel.

AHK hade chansen att gå till 16-20, men Anders Rylanders avslut fastnade i blocket med kontringsmål i baken som följd. Bara 20 sekunder senare tappade Pontus Johansson bollen och Hammarby kontrade in ännu en reducering, nu till 18-19. Men AHK svarade med två snabba mål signerade Charlie Sjöstrand och Lars Bernhardsson vilket gav en tremålsledning, 21-18, men drygt fyra minuter kvar. Hammarby reducerade omgående men Marcus Enström satte snabbt 22-19 till AHK, ett mål som följdes upp av en ny Hammarbyreducering till 22-20 vilket blev matchens sista mål.

- Det kändes ganska säkert på slutet. Ledningen pendlade mellan ett och tre mål och vi hade vår time out kvar. Segern var hur skön som helst och den kom vid rätt tillfälle, mot rätt lag och i rätt hall.

- Hade vi varit helt fräscha kunde vi nog kontrat till oss en större seger, men såväl onsdags- som lördagsmatchen satt i benen. Det spelar heller ingen roll hur vi vinner, bara vi vinner, säger Robert Wedberg.

Sett till spelet över hela banan var Lars Bernhardsson AHK:s bäste spelare denna afton. Han visade vägen i anfallsspelet och blev också bäste målskytt med sina sex fullträffar.

Som redan konstaterat var Hammarby ingen lätt nöt att knäcka, och Wedberg tror på Hammarby i längden:

- Nu när de fått in Lars Arvidsson har de fått ytterligare en riktigt bra försvarsspelare. Kommer sedan Pilfalk igång framåt så kommer de att börja plocka poäng- Därtill har de ett rejält sparkapital i form av Albin Tingsvall som ju är på väg tillbaka


Hammarby IF - Alingsås HK 20-22 (10-10)

HIF: Anders Wiik-Rydberg 6, Johan Henricsson 3, Kasper Ottesen 3, Josef Pujol 2, Fredric Pettersson 2, Martin Dolk 2 (2), Johan Pilfalk 1, Lars Arvidsson 1.

AHK: Lars Bernhardsson 6, Marcus Enström 3, Glenn Andersson 3, Charlie Sjöstrand 2, Kristian Bliznac 2, Magnus Andreason 2 (2), Max Darj 1, Björn Iveland 1, Jonathan Berg 1, Johan Fagerlund 1 (1).

Målvakter:

* HIF: Michael Åström 10/29=34% + 1/1 7m, Robin Hallberg 0/1 7m.
* AHK: Mikael Aggefors 11/29=38% + 0/2 7m.

Utvisningar:

* HIF: 2x2 min.
* AHK: 3x2 min.

Publik: 629.

Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.
Skrivet av Martin Johansson   
2010-10-04 20:40