Bra insats räckte inte mot Sävehof

Alingsås var länge med i hemmamatchen mot Sävehof men kampen första 45 minuterna gjorde att orken tröt sista femton, och slutresultatet skrevs till 26-34 (14-16)

Förutsättningarna vet de flesta redan om. Haltande Alingsås med nygammal tränarkonstellation mot obesegrade och CL-formtoppade Sävehof.

Sävehof inledde bäst och hade bud på 3-0 innan Alingsås med en frustande Björn Iveland i spetsen såg till att det blev match. Iveland, som varit petad i de två senaste matcherna, ville omgående visa att tidigare laglednings beslut varit felaktigt. När Sävehof spelade lågt i försvaret och stängde Alingsås kantspel hittade istället Iveland rätt med sina projektiler från halvdistans. Tillsammans med Pontus Johansson stod Iveland för de starkaste hemmainsatserna i den första halvleken. I Sävehof var det främst Eric Fritzon, och assisterande niometare, som ställde till det offensivt. Båda försvaren spelade bra och tillät inga slumpmål.

Heta känslor är vardagsmat i matcherna mellan Alingsås och Sävehof, och dagens match var inget undantag. I den elfte minuten hamnade Lasse Bernhardsson på golvet efter en situation mot Johan Jakobsson. Alingsåsspelaren reagerade på den omilda behandlingen och delade sittande ut en eftersläng. Som tredje man klev Victor Fridén in i handlingen och såg återigen till att Bernhardsson hamnade i liggande ställning. Det finns många sätt att stå upp för sina lagkamrater, men Fridéns variant tillhörde inte de mer rutinerade och det röda kortet kom som ett brev på posten. Trots denna händelse lyckades domarparet fortsättningsvis hålla matchen på en bra nivå, även om Nolhagapubliken nog gärna hade sett 20-80-fördelningen i 50/50-situationerna på en jämnare nivå.

Halvtidsställningen skrevs till 14-16 och Alingsåspubliken vädrade skräll. När Glenn Andersson kvitterade till 19-19 efter knappt 37 minuter var stämningen i Nolhagahallen den bästa sedan semifinalerna 2009. Förhoppningsvis tyckte även Sävehofspelarna att det var kul att spela inför en hemmapublik som väsnas. Henrik Signell på Sävehofbänken verkade i vilket fall njuta och minnas sina dagar som spelare i Alingsås.

Fram till 21-21 var Alingsås med i matchen men en rad missade avslut och tekniska fel gjorde att Sävehof kunde sätta in det avgörande rycket fram till 27-22. Matchens fyra sista mål gjorde av Partillegänget, vilket gjorde att skillnaden lagen emellan blev större på tavlan än den var i matchen. Alingsås var värda en poäng i drygt tre kvart, men mot ett taggat Sävehof krävs sextio minuters topprestation. Insatsen lovar dock mycket gott för framtiden. Kan Alingsås mana fram samma inställning framgent så kommer alla olyckskorpar snart sluta kraxa.

Det skulle kunna skrivas spaltmeter om vad som tidigare inte fungerat i Alingsås spel, gentemot vad som presterades ikväll. Undertecknad nöjer sig med att konstatera att inställning och försvarsspel höjdes många snäpp. Övertalsspelet och tidigare säsongers självspelande kontringsspel behöver dock några matcher till på sig för att komma i fas. Ändå såg båda dessa moment avsevärt mycket bättre ut redan i den andra halvleken.

Sävehof trummade på under hela matchen och den andra halvleken toppades av Jonathan Stenbäcken och Tomas Forsberg. Mikael Apelgren var effektiv i sina satsningar som slet sönder Alingsåsförsvaret. Stenbäcken utsågs också till gästernas bästa spelare, medan Björn Iveland rättmätigt fick priset i Alingsås. Bra insatser även från Tobias Johansson som ersatte Victor Fridén, Niclas Barud, och Lasse Bernhardsson som nästan ville för mycket i denna kamp.

 

Alingsås - Sävehof 26 - 34 (14 - 16)

Mål AHK: Björn Iveland 6, Lars Bernhardsson 4, Pontus Johansson 4, Glenn Andersson 3, Marcus Enström 2, Charlie Sjöstrand 2, Anders Rylander 2, Max Darj, Ville Kangas, Magnus Andreason (1)

Mv: Mikael Aggefors 16/46 = 35 % + 1/4 7m, Petter Hansson 0/1 7m


Mål IKS: Jonathan Stenbäcken 12 (4), Johan Jakobsson 5, Niclas Barud 5, Michael Apelgren 3, Tobias Johansson 3, Emil Berggren 2, Eric Fritzon 2, Viktor Ottosson, Tobias Albrechtson

Mv: Thomas Forsberg 13/38 =  34 % + 0/1 7m


Bästa spelare
AHK: Björn Iveland
IKS: Jonathan Stenbäcken


Utvisningar
AHK: 5
IKS: 4 varav en via direktrött Victor Fridén

Domare: Krister Andersson & Per-Ola Björk

Publik: 971

Skrivet av Martin Larsen   
2010-09-29 21:56