AHK vann rysare mot LIF Lindesberg

AHK kunde efter många om och men ta säsongens första seger när LIF Lindesberg var på besök i Nolhagahallen. 15-15 i paus blev till slut 31-30 i Alingsåsfavör sedan Lindesberg missat en fin möjlighet att få till ett oavgjort resultat.


Efter premiärförlusten borta mot Redbergslid var det ett revanschsuget hemmalag som tog Nolhagahallens golv i besittning för match mot LIF Lindesberg. Inledningsvis var det AHK som förde matchen, i alla fall fram till 4-3. Linde svarade med tre raka mål fram till ledning 4-6 och var sedan ofina nog att gå ifrån till 6-10 innan hemmalaget återigen började närma sig i målprotokollet.

Mycket berodde detta på att Pontus Johansson kom in på banan och dunkade in boll efter boll bakom Lindes målvakter, samtidigt som Mikael Aggefors som kommit in i hemmaburen började få tag på bollarna. Gästerna fortsatte dock att vara i ledningen, men när nämnde Johansson efter dryga 27 minuter satte sin fjärde pärla från nio meter på kort tid innebar det 15-15 på tavlan vilket stod sig halvleken ut.

Andra halvlek inleddes med en mycket bra hemmaperiod. Man gjorde 4-0 fram till ledning 19-15 på drygt tre minuter, något som fick gästernas tränare att begära time out. Vad som sades vet jag inte, men det tog i alla fall skruv. Tre bortamål på 90 sekudner samtidigt som hemmalaget brände sina lägen gav 19-18 på tavlan.

AHK gjorde nya ryck efter detta, bland annat fram till 23-19 och 26-22. Linde visade dock att det inte alls är så dåliga som de framställts i media, och då framför allt Tobias Warvne. Med sin ibland aviga spelstil vållade han stora bekymmer för AHK-försvaret och var en stor anledning till att gästerna i sina brandgula tröjor inte bara gick ikapp utan även förbi då man tog ledningen med såväl 28-29 som 29-30.

Strax innan ledningsmålet till 29-30 hade Lindesbergs Jacob Nelson drabbats av en utvisning, och detta tog hemmalaget vara på. Först kvitterade Marcus Enström till 30-30 och i anfallet efter, med tre minuter kvar att spela, studsade Magnus Andreason in sin femte straff (av fem möjliga) fram till hemmaledning 31-30.

Lindesberg gick till anfall, men Jacob Nelson tog ett mindre nogräknat avslut vilket gav AHK chansen att avgöra. Så blev det dock inte, Sebastien Ehnevid ville annat och räddade inte mindre än tre avslut från AHK-spelarna under ett långt anfall vilket gav Lindesberg chansen att kvittera. En stunds bollande utan attack fick domarna att höja armen för passivitetsvarning och sedan var det satsning. Tobias Warvne drog på sig två spelare och hittade in till Erik Axelsson som fick ett kanonläge på linjen, ett läge han inte lyckades förvalta då bollen tog i insidan av stolpen och rullade sedan försmädligt längs mållinjen.

Spelare och ledare i AHK fick glädjefnatt när slutsignalen ljöd och förkunnade att man tagit säsongens två första poäng. Om sanningen ska fram var det nog lika mycket lättnad som glädje som rann genom alla inblandades sinnen.

I AHK förtjänar hela niometerslinjen överbetyg idag. Om skyttet var illa inställt mot RIK var det tvärtom idag. Bland annant gjorde Pontus Johansson sju mål på åtta skott och Lars Bernhardsson sju på nio. Anders Rylander styrde spelet på bästa sätt och Marcus Dahlin gjorde ett piggt inhopp som han också fick kröna med sitt allra första Elitseriemål. En spelare som inte får glömmas av är målvakten Mikael Aggefors som hade en mycket bra dag på jobbet. 60% i första halvlek (12/20) följdes upp av 40% i den andra (10/24), flera av räddningarna kom dessutom i viktiga lägen.

Hos gästerna var det, som vanligt, Tobias Warvne som var bäst. Tio mål i premiären följdes upp av tio nya idag. Måhända kunde effektiviteten var bättre, nio skott brändes nämligen. Nygamle Erik Axelsson på mittsex var också till sin fördel precis som nye Mikael Johansson som låg bakom mycket. Plus även till målvakterna Sebastien Ehnevid och Giorgio Jancevski. Den senare gjorde sin debut idag och landade på fina 50%.

Domarna Niclas Widell och Jonas Åström fick kritik från Eskilstunahåll för sin insats i matchen mellan Guif och Sävehof, idag skötte de sin uppgift på ett mycket bra sätt och styrde matchen stabilt från första till sista sekund.

Alingsås HK - LIF Lindesberg 31-30 (15-15)

AHK: Magnus Andreason 8 (5), Lars Bernhardsson 7, Pontus Johansson 7, Marcus Enström 4, Charlie Sjöstrand 2, Glenn Andersson, Anders Rylander, Marcus Dahlin.

LIF: Tobias Warvne 10, Erik Axelsson 5, Oscar Erixon 5 (3), Ricky Nordahl 2, Binai Aziz 2, Mikael Johansson 2, Dener Jaanimaa, Sebastian Carlsson, Jacob Nelson, Fatlum Ahmeti.

Målvakter:

* AHK: Mikael Aggefors 22/44=50% + 1/3 7m, Petter Hansson 2/7=29% + 0/1 7m.
* LIF: Giorgio Jancevcski 10/20=50% + 0/2 7m, Sebastien Ehnevid 12/28=43% + 0/3 7m.

Utvisningar:

* AHK: 1x2 min.
* LIF 2x2 min.
Pris till bästa spelare:

* AHK: Magnus Andreason.
* LIF: Tobias Warvne.

Publik: 846.

Domare: Niclas Widell & Jonas Åström.

Skrivet av Martin Johansson   
2010-09-18 18:01