DahlinTellan

AHK:s Marcus Dahlin och Daniel Tellander får dra på sig landslagströjan. Foto: Tommy Holl

Dahlin och Tellander uttagna i landslaget

Alingsås HK:s starka höst har inte gått obemärkt förbi. När Staffan Olsson och Ola Lindgren i dag presenterade trupperna inför två landslagssamlingar i januari tog de med två stycken AHK:are: vänstersexan Daniel Tellander, 29 och högernian Marcus Dahlin, 21.

Sverige misslyckades att kvala in till VM-slutspelet som går i januari och förbundskaptenerna kommer i stället att använda uppehållet till att testa nya spelare och spela sex landskamper. De har därför tagit ut dubbla trupper och valt en Alingsåsspelare i varje.

I den första truppen, som spelar dubbelmöten med Tyskland (i Växjö 3/1 och i Tyskland 5/1) samt möter Island (i Helsingborg 8/1) finns Daniel Tellander som efter en strålande höst får landslagsdebutera vid 29 års ålder.

Stockholmaren Tellander kom till Alingsås för första gången 2006, och blev året efter proffs i tyska Melsungen. Efter tre säsonger flyttade han tillbaka till Sverige, men då det inte fanns plats i AHK-truppen spelade han i stället division ett-handboll med Borås HK i en säsong innan han förra året var back up för Charlie Sjöstrand. Då blev det blott sju mål på hela säsongen, en siffra som överträffades redan i höstens första omgång. Hittills under säsongen har Tellander gjort 76 spelmål och avgjort flera matcher.

– Jag var med i en bruttotrupp när jag spelade i Tyskland, men har aldrig varit med på en samling. Det här hade jag inte riktigt väntat efter att jag spelade med Borås och sedan inte spelade så mycket förra säsongen. Jag hade inte en tanke på att jag skulle vara aktuell nu, men det är en rolig utmaning och möjlighet att visa vad jag går för.

I den andra truppen, som möter Tjeckien (10/1 i Uppsala), Österrike (11/1 i Västerås) och Norge på bortaplan (13/1) finns AHK:s högernia Marcus Dahlin.

Den 203 centimeter långe Stenungsundskillen hade under säsongsinledningen problem med ryggen, men har under de matcher han spelat bidragit med sin storlek och fruktade skytte. Vänsterhända skyttar har länge varit en bristvara i svensk landslagshandboll.

Även för Dahlin kom samtalet från Staffan Olsson som en blixt från klarblå himmel.

– Jag var inte alls beredd på det, det var väldigt oväntat. Jag har haft en strulig höst med ryggproblem och känner att jag inte fått ut det jag velat. Jag hoppas jag kan ta chansen och bidra med mitt skytte, det ska bli riktigt kul, säger han.

Alingsås HK:s klubbchef, Christer Mårtensson, kommenterar uttagningarna så här:

– Detta är ett kvitto till spelarna som är uttagna, till hela laget och ledarteamet. Det visar att vi gör saker rätt och att vi har en bra miljö och verksamhet som spelarna har möjlighet att växa i. För klubben Alingsås HK är detta en stor fjäder i hatten.

Truppen till landskamperna mot Tyskland (3/1 & 5/1) och Island (8 /1)

Johan Sjöstrand Aalborg Håndbold
Andreas Palicka THW Kiel
Tobias Aren Aalborg Håndbold
Daniel Tellander Alingsås HK
Niclas Ekberg THW Kiel
Jonathan Stenbäcken MT Melsungen
Jonas Larholm Pick Szeged
Tobias Karlsson SG Flensburg-Handewitt
Johan Jakobsson Aalborg Håndbold
Patrik Fahlgren MT Melsungen
Fredrik Petersen HSV Hamburg
Niclas Barud Aalborg Håndbold
Mattias Zachrisson IF Guif
Albin Tingsvall Lugi HF
Andreas Nilsson HSV Hamburg
Jesper Nielsen IK Sävehof


Truppen till matcherna mot Tjeckien (10/1), Österrike (11/1) och Norge (13/1)

Mikael Apelgren MT Melsungen
Peter Johannesson IK Sävehof
Tobias Aren Aalborg Håndbold
Jim Gottfridsson Ystads IF HF
Daniel Pettersson IF Guif
Markus Olsson IFK Kristianstad HK
Marcus Dahlin Alingsås HK
Fredric Pettersson Århus Håndbold
Philip Stenmalm HK Drott
Martin Dolk Hammarby IF HF
Victor Fridén IK Sävehof
Anton Månsson MT Melsungen
Richard Lönn Redbergslids IK
Viktor Ottosson IK Sävehof
Albin Tingsvall Lugi HF
Jesper Nielsen IK Sävehof


2012-12-14 13:00