Lurken om kommande säsong

Förra säsongen var Alingsås handbollsdamer snubblande nära att ta en plats i kvalet till division 1. Ahk.nu tog ett snack med damtränaren Torbjörn "Lurken" Johansson för att höra om damlaget tar steget upp den här säsongen istället.


Bara en vecka kvar till seriepremiären. Hur är känslan?

– Vi ser fram emot seriestarten och framförallt de äldre tjejerna står och stampar och vill att säsongen ska komma igång. Som helhet är känslan ändå lite svår att sätta ord på. Vi har en större trupp än tidigare och hade kanske behövt mer tid tillsammans för att jag skulle kunna ge ett bättre svar på frågan. Kärnan i truppen med fjolårets spelare i spetsen känns ändå redo för uppgiften.

Truppen är större än på många år. Hur kommer det sig?

– Vi har valt att på nytt starta upp ett juniorlag den här säsongen. Sju egna spelare har lyfts upp från a-flickorna till juniortruppen, som tränar med damerna, och vi har lyckats locka till oss en del spelare från närliggande föreningar såsom Nossebro och Hemsjö.

Vilken skillnad blir det i träningsupplägg med en så stor trupp?

– Det är klart svårare att lägga fokus på individen och utmaningen är att hålla igång hela gruppen under träningarna. Fördelen är att det är mycket enklare att lägga upp träningarna. När det är få spelare på plats så har jag ändå 17-18 spelare tillgängliga. Jag upplever även att spelarna pushar varandra på ett helt annat sätt i en större trupp.

Framigenom kommer vi troligen att hålla en separat juniorträning per vecka. Inför matcher kommer vi även att dela upp truppen på två planhalvor för matchgenomgångar, även om flera juniorer kommer att ta plats även i damlaget.

Hur har försäsongen sett ut?

– Från början av augusti har vi tränat på bra. Hårt men inte överdrivet tufft. Fokus har legat på det kollektiva anfallsspelet. Framförallt för att se till att alla nya spelare kommer in i vårt spel ordentligt. Försvarsspel och uppspel har hittills fått stå tillbaka en del.

Matchmässigt har vi spelat fler matcher än tidigare säsonger och även det är ett resultat av att vi har behövt spela samman truppen. Vi har bland annat varit på matchläger i Lidköping där vi mötte division ett-lagen Göksten, Somby/Skövde och Lidköping.

Varför har ni valt att möta lag som ligger högre upp i seriesystemet?

– Det ger ingenting att vinna matcherna med 15 mål. Istället är det viktigt att lära sig något av varje match och då kan det vara bättre att förlora med tio bollar. Lidköpings tjejer var kanske lite för bra, de har en trupp som kommer ta hem division ett enkelt, men matcherna mot Göksten och Somby var jämna och gav en seger och en förlust. Jag är övertygad om att vi hade hängt kvar i ettan den här säsongen om vi hade tagit klivet upp förra säsongen.

Hur ser du på truppens kompetens?

– Vi har fyllt de hål som fanns under förra säsongen. Målvaktssidan har tidigare varit ett problem men nu har vi tre målvakter på två lag. Det är förvånansvärt liten skillnad på toppen och botten i truppen och främst är det förmågan att hålla koncentrationen uppe som skiljer yngre spelare från äldre. Handbollsmässigt klarar de unga tjejerna sig väldigt bra och jag har förhoppningar om bra resultat på juniorsidan även om lottningen i det inledande steget i junior-SM kunde varit bättre. Vi ställs mot tre av de tio bästa lagen men jag tror ändå inte att vi på något sätt kommer att bli överkörda.

Några spännande nyförvärv?

– Stina Alfredsson. En vänsterhänt högernia från Nossebro, född 1994, som kommer att ta en plats i damlaget och en mittnia, Amila Zuna, från Hemsjö som är en spännande spelartyp.

Det är väldigt positivt att vi kan locka till oss spelare utifrån. Ju högre upp vi kommer i seriesystemet ju viktigare blir det att kunna komplettera truppen med spelare utifrån. 

På tal om avancemang i seriesystemet. Förra säsongen var ni väldigt nära en kvalplats till division ett. Betyder det att en topplacering är målet för den här säsongen?

– Vi kan inte ha något annat mål än att gå upp. Speciellt eftersom Aranäs, som tog kvalplatsen, vann sina kvalmatcher enkelt.

Att vi inte gick upp ger oss istället chansen att vara ännu bättre förberedda den dagen vi faktiskt tar klivet upp. Huvudsaken är att vi aldrig kliver neråt i seriesystemet. Är vi redo varje gång vi kliver upp så är målet om Allsvenskt spel i framtiden helt klart realistiskt.  

Hur ser du på motståndet i serien?

– Partille och Torslanda blir troligen de svåraste motståndarna men man vet aldrig vilket lag de ställer på benen. I Göteborgshandbollen förändras trupperna ofta ganska rejält mellan säsongerna. Tror ändå inte att det kommer handla om vilka vi möter, utan om att vi själva gör jobbet i varje match. Vi är tillräckligt bra för att slå alla lag.
Skrivet av Martin Larsen   
2011-09-08 19:52