Damlaget gjorde en Ungern

Ni som såg gårdagens vm-match mellan Ungern och Norge förstår vad rubriken syftar till. En katastrofal inledning av matchen vändes till en seger med marginal, 20-17

Det märktes inledningsvis på hemmaspelarna att mötet med Aranäs handlade om att hänga med i toppen eller att släppa en trepoängslucka upp till kvalplatsen. Spelet var ängsligt, saknade satsningar och passningsspelet var inte distinkt nog. Lägg därtill ett offensivt och aggresivt bortaförsvar i kombination med blixtsnabba spelvändningar, så var det inte så konstigt att Aranäs kunde dra ifrån till ledning 6-1. Detta trots en Alingsås- time out efter bara två minuter.

- Vi kom fel i positionerna framåt och pratade om att ta mer djup. Huvudsaken var att få igång passningsspelet och inte låta Aranäs låsa oss, förklarar tränare Torbjörn Johansson time outen.

Taktiksnacket gav ingen omedelbar effekt och det dröjde till fjortonde minuten innan Alingsås gjorde sitt första spelmål. Innan dess hade dock försvaret lyft sig rejält och höll Aranäs mållösa i närmare femton minuter. Alingsås var så nära som 5-6 innan gästerna fick in sitt nästa mål.

I paus var Aranäs i ledning 9-8, och de få målen berodde främst på två duktiga målvakter. klara Forsberg i Alingsås och Emelie Lindström i Aranäs.

- Det var nog seriens tre bästa målvakter i en och samma match. Aranäs målvakt på bänken är också ruggigt bra, säger Johansson.

Den höga nivån på målvaktsspelet fortsatte i andra halvlek och ju längre matchen gick ju mer lutade målvaktsmatchen över i favör för Klara Forsberg.

Efter 17 minuter var Alingsås för första gången ikapp, 14-14, och fem minuter senare i ledningen 16-15. Vändingen var möjlig tack vare ett starkt jobbande försvar och en stekhet Elin Vikström på vänsterkanten. Elin satte inte bara sina kontringslägen utan klev flera gånger förbi det tvåpunktande Aranäsförsvaret och satte bollen bakom Aranäs inhoppande målvakt.

I slutet av matchen behöll Alingsås lugnet och lyckades göra mål i varje anfall, något som givetvis omöjliggjorde för Aranäs att ta sig ikapp på nytt. Segersiffrorna skrevs till 20-17.

- Jag hade time outen kvar men tyckte att vi hade sånt flyt i spelet så jag valde att inte lägga in kortet. Kanske hade vi blivit mer nervösa av att gå in och styra spelet för mycket, säger Torbjörn Johansson.

Främsta aktörerna i Alingsås var redan nämnda Forsberg och Vikström tillsammans med Lina Svensson.

- Jag tycker att samtliga spelare återigen gör vad de ska. Vi fick slita ont idag men alla står upp och är medvetna om att vi i en sån här match får stryk om vi inte spelar bra, berömmer Johansson.

Tack vare segern klev Alingsås förbi Aranäs i tabellen och upp på kvalplats till division ett.

 

Alingsås - Aranäs 20 -17 (8-9)

Mål AHK: Elin Vikström 9, Lina Svensson 7, Anna Zedén 2, Jonna Blinzinger, Emma Eliasson

MV: Klara Forsberg 50 %

 

Skrivet av Martin Larsen   
2011-01-16 17:35